IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Климатичните промени са като комета, която ще удари Земята след 30 години

Съпротивата срещу „нереалистичните“ цели на ЕС за климата се разраства, тъй като все повече страни искат по-голяма финансова подкрепа и зелена светлина за ядрената енергия

17:10 | 05.12.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето на целта на Европа да стане първият климатично неутрален континент в света до 2050 г., добавяйки своя глас към нарастващ хор на недоволството, докато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се подготвят за разгорещени дискусии на срещата на върха в Брюксел през следващата седмица, пише Euractiv.

В писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен Бабиш заяви, че все пак може да промени решението си в замяна на по-висока финансова подкрепа от ЕС и по-добри инвестиционни условия за ядрената енергия. 

Частните инвеститори не са склонни да влагат пари в нови атомни електроцентрали, които са изправени пред ескалиращи строителни разходи и нарастващата конкуренция в лицето на евтина енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Новите ядрени централи зависят от държавната подкрепа, както и предварително одобрение от ЕК.

„Изграждането на ядрени централи може да изисква промени в правилата за държавна помощ“, пише Бабиш в писмото.

Финансирането на нови ядрени централи също е проблем за Полша, една от държавите в ЕС, които се противопоставят на предложената от блока цел за климатичен неутралитет до 2050 г. На последната среща на върха на ЕС през октомври Варшава призова за „значително по-голямо“ финансиране в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС преди да даде своето съгласие за целта за 2050 г.

Съпротива има и на регионално ниво. По време на обмен на мнения в четвъртък (5 декември) с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за европейската „Зелена сделка“, местните представители предупредиха да не се приемат „нереалистични“ климатични цели за 2030 г. Намалението от 50-55% на парниковите газове, предвидено от новата ЕК, рискува да нарани местния бизнес, заяви кметът на холандския град Шиедам Кор Ламерс.

На това твърдение Тимерманс отговори със строго предупреждение: „Ние се намираме в извънредно положение по отношение на климата“.

Според дясната ръка на Фон дер Лайен изменението на климата е „като комета“, заплашваща да удари земята след 30 години.

„Не е просто хубаво да се направи, ние сме длъжни да го направим“, посочи Тимерманс като призова бизнеса да се адаптира.

„Между другото, повечето бизнеси абсолютно разбират това“, продължи холандецът, като заяви, че чувството за неотложност, особено сред големите бизнеси, е по-ясно изразено, отколкото в политиката. „Реалистично“ е, че се намираме в ситуация на климатична криза. „Реалистично“ е, че ако не сме основатели на идеята за борба с промените, темпът на тази битка ще бъде продиктуван от други континенти “и ще оставим Европа да бъде зависима от технологиите, внесени от Китай и другаде, предупреди Тимерманс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Бидон, кво означава "екологичен бизнес" - WWF, Гринпийс, як бизнес от крисливи хрантутници, черпещи сили от няколко олигарха! екологичен бизнeс - оксиморон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Екологичният бизнес също е голям и най-хубавото е, че не разчита толкова много на вносни енергоизточници, тъй че скоро можем да спрем да хрантутим араби, руснаци и техните лобисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Белене да стане шанс 5 процента, не се коси! Писах ти два коментара за термалните централи в предната ни дискусия! Идеята е добра, но трябват кинти! Ама не ги търсете от джоба на баба Пена, щото Шефу я бръсне яко, с ниска пенсия и скъпи лекарства! Търси ги от Грета, ако требе да бега да заработва на магистралата, че инак планетата ще се блъсне с кометата на Тимерманс и айдя коня у ряката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
"Само ние веем ***, за да се харесаме, според посоката на вятъра!" ... точно така , абсолютно съгласен ... ще строим беляНЕ , вместо да преговаряме за нови и качествени реактори 7 и 8 в козлодуй ... и то ректори дето можем сами да си зареждаме а не да купуваме от русияните или хамериканците гориво ... те тука си мнооого прав :))) ... и да си развием за 20-30 години целият ВЕИ потенциал на държавата слънчев , вятърен , геотермален , хидро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
хаха ... що така за ядрените требе да се доплащат субсидии , нъл беха мега ефффтини и мега изгодни ... то ново строителство на всякакви ВЕИ ги кърти от към строителни разходи и после от постоянни разходи ... :))) ... аре у лево ядреното лоби :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Кухий, жалко че ти си от некачествената работна ръка, та си останъл тук, да осмърдяващ с имбецилните си разсъждения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
150 милиарда евро, без да се краде от тях, ще стигнат за да бъде България климатично неутрална - без АЕЦ и ТЕЦ с евтини и гарантирани доставки на електроенергия и справедлив енергиен преход. Ако ЕС ги изтропа сега на масата ще трябват от 15-20 години, за да се реализират. Поляците впрочем искат 1 трилион, за да изпълнят исканията на ЕС, чехите и те си защитават интересите. Само ние веем ***, за да се харесаме, според посоката на вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
тимерманс, крeтeн - как точно бизнесът ще се "адаптира" към оцеляване без енергия? Вместо машини в заводите - ръчен труд под светлината на свещи ли?Впрочем бизнесът се адаптира, де - например германските автомобилни концерни строят новите си заводи навсякъде другаде, само не в Германия !!! Ама десетки хиляди германци щели да останат без работа - да ходят при Любо Пенев да се оплакват, щом гласуват за *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
khao
преди 4 години
Въпреки че подкрепям ЕС, в тоя случай имам чувството че сами са си виновни, зада може да вземете качествената раб. ръка оставихте разни мутри и олигарси да си веят гащите в Източна Европа, вместо да ни натиснете за върховенството на закона ... сега останахме с почти неуко население и мутрите и олигарсите им е още по лесно да манипулират стадото! ... и ето ви резултата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
На Тимерманс може да се отговори със строго предупреждение "ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още