IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старата ядрена централа в Европа не е готова да прекрати своята дейност

50-годишната швейцарска АЕЦ „Бецнау“ се сблъсква с мощния натиск на природозащитниците за незабавното ѝ извеждане от експлоатация

10:46 | 06.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швейцарската атомна електроцентрала &quot;Бецнау&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарската атомна електроцентрала "Бецнау". Снимка: Ройтерс

Само след седмица най-старата атомна електроцентрала в Европа навършва 50 години. Швейцарската АЕЦ „Бецнау“ достига онзи етап от своя жизнен цикъл, след който е необходимо тя да бъде изведена от експлоатация, съобщава France 24.

Централата е изправена пред сериозен натиск от страна на природозащитниците, които изискват от нейното ръководство да започне прекратяване на дейността по производство на електроенергия.

Търговската експлоатация на съоръжението стартира на 9 декември 1969 г., в същата година, когато за първи път човечеството стъпва на Луната. 

Петдесет години по-късно съобщение на немски език е изписано с бели букви върху синята стена на корпуса на първи реактор: „Годишнина 1969-2019 г., 355 000 часа обслужване“.

„Бецнау 1“ е един от най-старите реактори в експлоатация в света днес, изпреварван единствено от първи и втори реактор на индийската АЕЦ „Тарапур“, който влиза в експлоатация през октомври 1969 г., посочват от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Привилегия е да работя тук“, споделя Майкъл Дост, директор на централата, управлявана от швейцарската компания Axpo.

Според него АЕЦ „Бецнау“ е един истински продуктивен паметник на промишлената история. Двата остаряващи реактора на централата (вторият блок започва своята дейност през 1971 г.) общо генерират около 6000 гигаватчаса, което е еквивалент на консумацията на два града с размерите на Цюрих.

Според Дост възрастта на централата не е проблем тя да продължи да функционира.

По неговите думи през последните десетилетия са били извършени мащабни промени като смяна на компонентите и оборудването, като по този начин централата продължава да отговаря на изискванията относно експлоатацията.

В същото време Швейцарският институт за ядрена безопасност заяви, че АЕЦ „Бецнау“ е доказал, че „изпълнява всички регулаторни изисквания, благодарение на значителните актуализации на оборудването“.

Критиците обаче предупреждават, че реновирането не компенсира напредналата възраст на съоръжението.

„Признавам, че в тази централа са инвестирани огромни суми, но не можете да превърнете Volkswagen Beetle в Tesla, само като инвестирате в подобрения по отношение на сигурността“, споделя Флориан Касер, ядрен експерт от „Грийнпийс Швейцария“.

Според него при последния път, когато централата е била затворена за ремонт, между 2015 и 2017 г., са били извършени анализи, регистриращи недостатъци в стоманата на резервоарите за вода под налягане към реактора.

Според експертите тези недостатъци не са свързани с работата на реактора и не представляват риск за безопасността.

Но от „Грийнпийс“ твърдят, че тестовете не са взели предвид ефектите на радиоактивността върху износването на резервоара.

Основен риск

АЕЦ „Бецнау“ представлява основен риск по отношение на ядрената безопасност, смята Касер. Партията на Зелените, която успя да спечели много от гласовете по време на европейските парламентарни избори през май тази година, е съгласна с неговата позиция и е поискала незабавно закриване на съоръжението.

Централата се превърна в крайъгълен камък в разгорещения дебат за ядрената безопасност в Швейцария, който беше подсилен от аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.

След „Фукушима“ Швейцария обяви, че планира да прекрати ядрената енергия и че ще затвори своите четири централи, но така и не определи ясна времева рамка за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Ако беше само до купола работата щяхме да го построим.Нито купола, нито оная червеноармейка Кънева-Пръмова са сред главните причини за блокове 1-4 на Козлодуй.Навремето при преговорите Гърция категорично отказва да ратифицира приемането на България в ЕС ако не закрием предсрочно блокове 1-4 без въобще да се интересуват колко безопасни или модернизирани били. Достатъчно им било да знаят че били същите като чернобилските. Използваха това за да ни изнудват с членството в ЕС и успяха. Но не беше разгласено заради добросъседските отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А ние си спряхме реактори, признати за годни и безопасни от МААЕ, след 20 години експлоатация и току-що минали скъпа модернизация... и отговорната за това - кунева-пръмова още не е обесена за държавна измяна !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Намерих я в Уикито: https://en.wikipedia.org/wiki/Beznau_Nuclear_Power_Plant ,няма бетонни куполи. Но въпреки това си работи в центъра на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Главната причина за спирането на блокове 1-4 на Козлодуй беше, че нямат бетоннен купол.Бецнау има ли такива/поне не ги виждам на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Както винаги в подобни теми и тук ще има твърде крайни мнения. Аз лично смятам, че вече построена и работеща ядрена централа не трябва да се спира докато е безопасна и рентабилна. Но компромиси с безопасността не трябва да се правят. Ако се установи, че реакторите вече не отговярят на съвременните критерии за безопасност, те незабавно трябва да бъдат изведени от експлоатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
national power
преди 4 години
Аз предлагам да има специално отношение към подобни платени защитници на природата.За тях трябва да се въведе специална тарифа примерно 8 евро за киловат и отделно когато няма вятър и слънце токът да им се спира.Лично на мен ми писна от лицемери тарикати които категорично не желаят да се откажат от придобивките на съвременната цивилизация и се опитват да налагат това на другите.Нека Швейцария да си спре атомните централи да изключи връзките със съседните ЕЕС и тогава да ги видим тея природозащитници като почне дискотеката.Като иде утре на работа тоя измамник и му кажат айде обратно щото няма ток и накрая на месеца няма заплата ще ги видим тогава.Моето първо предположение че веднага ще се гласува закон и ще бъдат избе..сени по дереците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още