IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Скоро ще има увеличение на таксите за банково обслужване на гише

Икономиката не е в рецесия, твърди председателят на УС на Асоциацията на банките в България

10:25 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В бъдеще ще има увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги. Това прогнозира в ефира на bTV председателят на УС на Асоциацията на банките в България.

По думите му обслужването в клоновете е скъпо, защото е свързано с хора, инфраструктура, охрана, офиси, наеми. Дигиталното банкиране в този смисъл е доста по-евтино, уточни Андронов. 

Той обясни още, че се очаква банковите такси за трансграничните преводи на европейско ниво да намалеят и да се изравнят с тези за вътрешните преводи. Пътуващите в чужбина също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Според него увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси.

Андронов е категоричен, че икономиката не е в рецесия, а просто има забавяне на ръста, като това е и причината лихвите да останат ниски. Той припомни, че растежът за България е 3,7%. Вероятно Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да се стимулира потреблението, обясни банкерът

„Това е видимо и в България. Има ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16%. Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица“, каза още Андронов.

Гражданите имат около 55 млрд. лева в банки, което е малко, сравнено с европейските страни, но за страна като България не е малко, парите се увеличават бързо. Основното финансиране на банките се осигурява от гражданите, добави Андронов.. 

Той обърна внимание, че въпреки че хората се чувстват сигурни и имат работа, това може провокира рисково поведение. Банкерът отново съветва да не се взимат кредити заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.

Андронов коментира и скандала с банкерката във Варна, която присвои 1 милион лева на клиенти: "Работи с хора и такива неща се случват, но това е прогнозируем риск“, каза още той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още