IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райна Миткова: Не просто събираме пари, а посредничим между кредитора и клиентите

Какви са последните тенденции в управлението на вземания, разкри председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България

10:53 | 06.12.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Съвсем случайно започнах да се занимавам с управление на вземанията. Започнах кариерата си в IT и консултантския сектор, където отговарях за дъщерните дружества в чужбина. Така срещнах бъдещия си партньор, тогава смятах идеята да се събират пари по телефона за налудничава. Но преди 17 години направих правилния избор за бизнес. Това разказа Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис, и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като направихме един успешен старт и се оказа, че хората възприемат събирането на пари по телефона, започнахме да предлагаме услугата и на други клиенти във финансовия сектор. Впоследствие се оказа, че има изключително голямо търсене“, обясни тя.

Според Миткова преди време хубавото е било, че за разлика от сега пазарът на труда е бил изключително подходящ, като е имало избор от много качествени хора.

„Ние не просто събираме пари, не само посредничим между кредитора и клиентите ни, но нашата роля е да гарантираме циркулацията на парите в икономиката“, смята Миткова.

Заради бизнеса в ЕОС Матрикс следят външните макропоказатели, тъй като България е много свързана икономика, която е зависима от търговските си партньори.

Райна Миткова засегна и темата за бъдеща рецесия, като изрази надежда, че страната ни е достатъчно подготвена при евентуален икономически трус.

„Притеснителното е, че вече има сигнали за забавяне на растежа. Положителният фактор, който отчитаме е, че в момента икономиката на България е в изключително добра позиция“, посочи управителят на ЕОС Матрикс.

Тя напомни, че в последните години, че все по-засилено се изкупуват вземания.

Райна Миткова смята, че на най-голям риск в момента са изложени младите хора, защото тепърва се учат на финансова грамотност. Според нея те трябва да осъзнаят, че личните финанси трябва да бъдат управлявани.

В Асоциацията на колекторските агенции в България са създали наръчник, в който са обяснени различните видове продукти и задължения.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още