IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ратифицираха договора с Нидерландия за военните кораби

Контрактът е на стойност 1,996 млн. евро. без ДДС, а придобиването е важно с оглед чистотата на водните пътища в Черно море

11:03 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Народното събрание ратифицира договора с Кралство Нидерландия за доставка на два кораба /минни ловци/ за нуждите на военноморските ни сили. Договорът е на стойност 1,996 млн. евро. без ДДС, като парите са заложени в бюджета за 2020 година.

Заради ангажиментите на България към НАТО средствата за отбрана догодина са повишени с над 200 млн. лв. спрямо 2019 г., с което достигат 1,61 % от БВП. Разписаният бюджет на Министерството на отбраната възлиза на 1,5 млрд. лв., но ако към сметките се добавят и парите за модернизация на армията сумата надвишава 2 млрд. лв. и съответно става повече от 2% от БВП.  

По време на разискванията Кольо Милев от "БСП за България" заяви, че групата ще подкрепи договора, тъй като нашите военноморски сили имат нужда от придобиването им. "Цената не е голяма, корабите не са нови, но след тяхното възстановяне и осигуряването на нашите ремонтни органи и на военните формирования за подготовка и поддръжка, това е положително и ние ще го подкрепим", каза депутатът, цитиран от БТА.

Пламен Манушев от ГЕРБ отбеляза, че корабите са изключително добри. Той посочи, че военноморските ни сили имат нужда от подмяна и на противоминните си сили, тъй като тези, с които разполага, са съветско производство. По думите му те вече са на привършване на жизнения си цикъл. Манушев каза още, че придобиването е важно с оглед чистотата на водните пътища в Черно море. Според Манушев с покупката на двата кораба ще бъде възстановен един от дивизионите ни. "С три минни ловци и три редови миночистача - ще бъдат напълно възстановени способностите за борба с минната опасност", отбеляза депутатът.

Николай Цонков от "БСП за България" посочи, че това е добре за флота, защото е начин да мотивираме Българската армия. В крайна сметка ще повишат отбранителните способности на Българската армия, отбеляза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още