IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите възложиха на МС изготвянето на план за развитието на медийната среда

Решението бе част от проекта за разисквания за свободата на словото и бе внесен от БСП

15:08 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 март 2020 г. да предложи план за развитието на медийната среда в България, която съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

Решението бе част от проекта за разисквания за свободата на словото и бе внесен от "БСП за България", съобщава Агенция „Фокус“.

Първоначалното предложение на социалистите бе Министерски съвет до 1 февруари 2020 г. да предложи на Народното събрание стратегия за развитието на медийната среда в България. По предложение на Тома Биков от ГЕРБ проектът на решение претърпя редакционна поправка и вместо стратегия, правителството ще трябва да предложи план за развитието на медийната среда в страната, а срокът за изготвянето му ще е до 31 март 2020 г.

„Всяка година, когато директорите застанат на коленца пред финансовия министър, изпадат в зависимости. Само задълженията на БНТ са 70 милиона, а бюджетът им е 70 милиона. Добре че служителите на БНТ и БНР са доста непокорни и там няма цензура", коментира от трибуната социалистът Антон Кутев, цитиран от Националната телевизия.

Според Тома Биков от ГЕРБ най-важното е да се запазят обществените медии, защото там могат да бъдат чути всички гледни точки  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още