IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната икономика – преди и сега

Все повече компании обръщат внимание на социалния елемент, като в същото време расте неравенството при доходите, сочи проучване на Световния икономически форум

17:19 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 1973 г. основателят на Европейски мениджърски форум, швейцарецът Клаус Шваб, лансира първия манифест в Давос, на който се срещат някои от водещите бизнес лидери от Западна Европа.

Тази първа версия на това, което ще се превърне в годишната среща на Световния икономически форум, помогна да се създаде идеята, че бизнесът трябва да служи на обществото като цяло, а не само на акционерите - концепция за „заинтересованите страни“, заложена в манифеста в Давос още от 1973 г., посочват в своя сайт от Световния икономически форум.

След почти 50 години популяризирането на капитализма на заинтересованите страни се намира в своя апогей. Един пример: Кръглата бизнес маса, организация, която включва изпълнителните директори на най-големите американски компании, наскоро предефинира тази цел, за да включи ангажимент до всички заинтересовани страни. Други големи промени, настъпили през последните пет десетилетия, включват нарастващото влияние на технологичните компании, растящата популярност на мултинационалните компании от развиващия се свят, разширяването на световния фонд за таланти и тревожното увеличаване на неравенството при доходите.

Социален фокус

Може ли компания като Patagonia, производител на дрехи на открито, чиято цел е спасяването на планетата, да процъфтява преди 50 години? Увеличаването на социалните иновации, предназначени да имат положително въздействие върху околната среда или социалното въздействие, по същия начин, очертан от манифеста в Давос, е особено ярка тенденция през последните десетилетия. От 2014 г. насам броят на сертифицираните компании, които са се ангажирали с балансиране на печалбата и целите, като акцентират върху въпроси като неравенството и правата на работниците, се е увеличил с около 366%:

01 01

Различен вид корпоративен гигант

Как са се променили най-влиятелните световни компании през последните 50 години? Накратко: повече технологии, по-малко извличане на природни ресурси. Една мярка за това е борсовият бенчмарк Dow Jones Industrial Average. Индексът, който следи търговията с акции на 30-те най-големи компании в САЩ, през 1970 г. включва имена като American Can и Texaco, като само една, Eastman Kodak Company, е технологична компания. Вече има пет технологични дружества в индекса (включително Apple и Microsoft), и докато половината от включените компании през 1970 г. са производители, техният брой се е свил до осем, главно заради свиването на броя на петролните компании до две, а броят на тези от химическата промишленост се е понижил от пет на една. Може да се види състава на Dow по сектори, тогава и сега:

02 02

03 03

Възходът на развиващия се свят

Но тук не е важен само типът компании, които влияят върху глобалната икономика, която се е променила през последния половин век. От огромно значение е и тяхното местоположение. През 1970 г. мултинационалните дружества от развиващите се икономики представляват едва 0,4% от световните преки чуждестранни инвестиции, които ще скочат до 15,8% през 2008 г. Сега две от десетте най-големи компании в света по отношение на пазарна капитализация са китайски - Tencent и Alibaba (останалите са от САЩ). Тук виждаме увеличение на пазарната капитализация от 2009 г. на онези компании, които са сред 100-те най-големи в света според географското им местоположение - за китайските фирми от тази група увеличението е със 141%, докато за компаниите от останалата част от на света, с изключение на САЩ и Европа, е 40%:

По-голям фонд за таланти

През последния половин век глобалното население стана много по-мобилно. Според ООН общият брой на международните мигранти се е увеличил със 78% между 1990 г. и 2019 г. до почти 272 милиона души. Сингапур, който оглави индекса за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2019 г., е ярък пример за това как дадена локация може да се възползва от мигрантите:

Увеличаване на неравенството при доходите

Не всички тенденции непременно са положителни през последните 50 години. Неравенството в доходите се е увеличило в много части на света, което спомага за усилването на социалните вълнения и нарастването на популистката реторика. Според доклад, публикуван тази година от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), разликата между богати и бедни се е увеличила в голяма част от страните членки през последните няколко десетилетия:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още