IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелов лауреат: САЩ трябва да повишат данъците, за да се преборят с бедността

Много американци сега са по-бедни от родителите им, твърди Абхиджит Бенерджи

17:28 | 07.12.19 г. 11
<p>
	Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. Абхиджит Бенерджи.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. Абхиджит Бенерджи. Снимка: Ройтерс

САЩ трябва да увеличат значително данъците, ако искат да се преборят с бедността, заяви Абхиджит Бенерджи, носител на тазгодишната Нобелова награда за икономика, цитиран от Bloomberg.

Бенерджи, който е преподавател в Масачузетския технологичен институт, смята, че неправилното облагане с данъци в най-голямата икономика в света е оставило правителството без ликвидни средства, които са му нужди, за да помогне на най-бедните си граждани. Той спечели приза за икономически науки през 2019 г. заедно със съпругата си Естер Дуфло и преподавателя в Харвардския университет Майкъл Кремер.

„Ако наистина иска да се справи с бедността и гнева в САЩ, правителството ще трябва да разполага с повече ресурси. Данъците в страната са изключително ниски в сравнение със стандартите в ОИСР, а няма причина те да са на толкова ниско равнище“, казва Бенерджи в интервю в Стокхолм.

Последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за доходите показва, че общите приходи от данъци в САЩ за възлезли на 24,3% от брутния вътрешен продукт миналата година, едно от най-ниските равнища сред 36-те страни членки на организацията. Освен това понижаването на данъците, което влезе в сила миналата година, е намалило още повече данъчните приходи спрямо 26,8% през 2017 г.

Данъците са една от горещите теми в американската политика в момент, когато страната се насочва към президентски избори догодина. Кандидатката от Демократическата партия Елизабет Уорън основава предизборната си кампания на обещанието да принуди най-богатите американци да плащат повече. Тя и други американски политици твърдят, че понижаването на данъците, прокарано от администрацията на президента Доналд Тръмп, не е помогнало на средната класа.

Глобална бедност

Бенерджи твърди, че страхът от повишаване на данъците, който доминира в някои части от политически дебат в САЩ, е нерационален. „Не мисля, че ще настъпи бедствие, ако данъците бъдат увеличени. Мисля, че идеята за продължаващо намаляване на данъците за поддържане на растежа не е подкрепена от никакви данни. Мога да заявя доста уверено, че, да, данъците трябва да бъдат повишени“, категоричен е нобеловият лауреат.

Кралската шведска академия на науките обоснова решението си да присъди наградата на Бенерджи, Дуфло и Кремер с изследванията им, които са „подобрили значително способността ни да се борим с глобалната бедност“.

Бенерджи заяви, че САЩ трябва също така да помислят за въвеждането на повече мерки, за да  гарантират, че хората, които изгубят работните си места в резултат на глобализацията и технологичния напредък, ще останат на пазара на труда.

Много американци сега са по-бедни, отколкото родителите им и това е една от причините толкова много хора да са разтревожени, смята Бенерджи. „Американската мечта за траен напредък нагоре се препъна и спря. Това не може да е начин за създаване на разумна социална система“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Китайците направили смартфони на цена колкото една вафла, да отиде да им обясни че трябва с данъци да си събират повече пари които после да дадат на едни назначени хора които правилно да разпределят. Последно те сгрешиха и данъците си доста понижиха и имаха едни служители от тези които разпределят които нещо се противопоставили на грешката и май ги уволниха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Що направо не си намалят военните разходи, да спрат издръжката на НАТО, Юнеско и ООН?Останалите в тези организации няма само да реват и лаят срещу този, който ги храни откакто съществуват. Нека да почнат да плащат разходите сами като се правят на толкова антиамерикански настроени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Дянков беше лош човек. Все искаше да шляпа руснаците. Поради дългото си пребиваване в чужбина, явно не бе наясно, че генът на снишаването се е вкоренил в ДНК-то на българина(според Соломон Паси). Това обяснява, защо жужани ни се зъби с такава омраза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Аз лично смятам, че всеки данък трябва да си има предназначение: какво ще се плаща с него в 80-90% от събрания, а останалата част да се разпределя в други направления! Пример акциза на цигарите, трябва да ходи основно за здравеопазване! Отделно от това данък наследство трябва да е прогресивен и при много милионно наследстви да е 80% или повече. Но данък доходи да не е повече от 25% при милионни доходи.Така ще се стимулира да се изиграват много пари и да се правят бизнеси и няма да хрантутиш търтейско поколение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Не твърдя, че не е умен, но нобелови награди се дават за постижения с особен принос за обществото, а не за умнота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ами то вдянков навремето ги беше подкарал човека , конкурси на всеки 5 години за всички в държавната администрация , за всяка позиция и служба да се изготви справка точно какво прави , какви справки и документи обработва и за какво време , с колко хора го прави , колко струва на държавата това нещо ... ей такива неща ... беше изкарал за някаква агенция дето са 12 човека персонал и правят 7 докумета на месец , за които хабят по 2 часа на брой ... :))) ... беше ги подкарал наред , ако си спомняте митничарите щяха да правят атестация на всеки 2 години и който не я издържи идва друг ... :))) ... на росенец на тръбите искаше дебитомер да слага ... :))) ... ама го махнаха човека и глей сега какво става ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
ами то този не е паднал туко-така - докторат в харвардския , преподавател в принстънския , харвадския , масачузетския . това си му е специалност по принцип , в тази област си работи - социоикономика . я му виж само библиографията :))) ... :https://economics.mit.edu/files/14956
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 7
ПИЧ
преди 4 години
Дали е хубаво да се покачват данъците и с това да расте цялата държавна машина от хрантутници и техните привилегии. Какви са гаранциите че парите ще отидат при най-бедните. И у нас парите не отиват при най-бедните, дори в последните години нарастна желанието да станеш държавен служител, на стабилна и растяща заплатка, да си вземаш и пенсийката допълнително, да си вземаш и обезщетение за инвалидност и си пей сърце - дори ходиш на екскурзии по европата, като държавен хрантутник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Данъчната философия в САЩ е доста по-различна от нашата. Там наблягат на преките данъци, а ние на косвените. При тях преките са сравнително високи, а косвените са минимални. Също така, най-богатите американци ползват различни данъчни облекчения, които до голяма степен обезсмислят прогресивното облагане. Случва се богат човек с добър счетоводител да плати по-малко от човек със средни доходи. Затова смятам, че нашата система, която облага предимно потреблението, отколкото доходите е по-справедлива.---А нобеловите награди напоследък взеха да ги раздават на който падне, стига да изтъква някаква социална идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
honaniga
преди 4 години
Еднакъв достъп до качествено образование.От там нататък всеки да се оправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още