IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелов лауреат: САЩ трябва да повишат данъците, за да се преборят с бедността

Много американци сега са по-бедни от родителите им, твърди Абхиджит Бенерджи

17:28 | 07.12.19 г. 11
<p>
	Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. Абхиджит Бенерджи.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. Абхиджит Бенерджи. Снимка: Ройтерс

САЩ трябва да увеличат значително данъците, ако искат да се преборят с бедността, заяви Абхиджит Бенерджи, носител на тазгодишната Нобелова награда за икономика, цитиран от Bloomberg.

Бенерджи, който е преподавател в Масачузетския технологичен институт, смята, че неправилното облагане с данъци в най-голямата икономика в света е оставило правителството без ликвидни средства, които са му нужди, за да помогне на най-бедните си граждани. Той спечели приза за икономически науки през 2019 г. заедно със съпругата си Естер Дуфло и преподавателя в Харвардския университет Майкъл Кремер.

„Ако наистина иска да се справи с бедността и гнева в САЩ, правителството ще трябва да разполага с повече ресурси. Данъците в страната са изключително ниски в сравнение със стандартите в ОИСР, а няма причина те да са на толкова ниско равнище“, казва Бенерджи в интервю в Стокхолм.

Последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за доходите показва, че общите приходи от данъци в САЩ за възлезли на 24,3% от брутния вътрешен продукт миналата година, едно от най-ниските равнища сред 36-те страни членки на организацията. Освен това понижаването на данъците, което влезе в сила миналата година, е намалило още повече данъчните приходи спрямо 26,8% през 2017 г.

Данъците са една от горещите теми в американската политика в момент, когато страната се насочва към президентски избори догодина. Кандидатката от Демократическата партия Елизабет Уорън основава предизборната си кампания на обещанието да принуди най-богатите американци да плащат повече. Тя и други американски политици твърдят, че понижаването на данъците, прокарано от администрацията на президента Доналд Тръмп, не е помогнало на средната класа.

Глобална бедност

Бенерджи твърди, че страхът от повишаване на данъците, който доминира в някои части от политически дебат в САЩ, е нерационален. „Не мисля, че ще настъпи бедствие, ако данъците бъдат увеличени. Мисля, че идеята за продължаващо намаляване на данъците за поддържане на растежа не е подкрепена от никакви данни. Мога да заявя доста уверено, че, да, данъците трябва да бъдат повишени“, категоричен е нобеловият лауреат.

Кралската шведска академия на науките обоснова решението си да присъди наградата на Бенерджи, Дуфло и Кремер с изследванията им, които са „подобрили значително способността ни да се борим с глобалната бедност“.

Бенерджи заяви, че САЩ трябва също така да помислят за въвеждането на повече мерки, за да  гарантират, че хората, които изгубят работните си места в резултат на глобализацията и технологичния напредък, ще останат на пазара на труда.

Много американци сега са по-бедни, отколкото родителите им и това е една от причините толкова много хора да са разтревожени, смята Бенерджи. „Американската мечта за траен напредък нагоре се препъна и спря. Това не може да е начин за създаване на разумна социална система“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 12
lyusien
преди 4 години
Пного от най богатите американци не разбраха максимата могото пари създават възможност за комфортен живот на не винаги те правят щастлив За какво са му на Елон Мъск 100 къщи Та той дори няма време да ги посети всичките За радост има и много богати американци които са разбрали тази максима
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още