IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер: Твърдо съм решен да завърша пенсионната реформа

На 11 декември Едуар Филип ще представи подробни параметри на законопроекта

18:00 | 08.12.19 г. 1
<p>
	Френският министър-председател Едуар Филип. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският министър-председател Едуар Филип. Снимка: Ройтерс

Френският премиер Едуар Филип изрази твърда решителност да завърши планираната пенсионна реформа, но лидерът на Общата конфедерация на труда Филип Мартинез заяви, че ще се бори докато планът не бъде оттеглен. Двамата дадоха интервюта, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и ТАСС.

Френската транспортна система е парализирана четвърти ден от стачката срещу реформата.

"Твърдо решен съм да доведа докрай тази пенсионна реформа и ще го направя с уважение и отговаряйки на опасенията на хората", каза премиерът пред седмичника "Журнал дю диманш".

"Ако днес не приемем цялостна, сериозна и прогресивна реформа, то утре някои друг ще го направи, но наистина брутално", коментира Едуар Филип.

В петък той обяви, че на 11 декември (сряда) ще представи подробни параметри на пенсионната реформа.

Филип Мартинез каза пред същото издание, че неговият синдикат ще продължи протеста, докато правителството не се откаже от плана. "Ще продължим, докато планът не бъде оттеглен", предупреди профсъюзният лидер.

"Нека (Филип) се вслуша в гнева на хората. Нека каже, че само идиотите никога не променят мнението си. Нека се върне в изходна позиция", заявява Мартинез. По думите му "няма нищо добро" в правителствения план за реформа.

Президентът Еманюел Макрон иска да въведе пенсионна система с равни права за всички и да премахне подсистемите, при които някои работници в железопътния транспорт и други сектори могат да се пенсионират в началото на 50-те си години, с едно десетилетие преди останалите, припомня Ройтерс.

Тази вечер Макрон ще се срещне в Елисейския дворец с министрите, ангажирани с проекта за пенсионна реформа, предадоха агенциите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Главната цел на всяка съвременна пенсионна реформа е да не се плащат пенсии или ако се плащат да са пренебрижимо малко.Колкото до вноскитеот тях ще се възползват други хора,тия които ги събират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още