IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Иран представи проектобюджет, който е по-малко зависим от износа на петрол

Хасан Рохани определи новият „бюджет на съпротива“ като средство за противодействие на американските санкции

16:30 | 08.12.19 г.
<p>
	Хасан Рохани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани представи днес в парламента проектобюджет за 39 милиарда долара, който той нарече "бюджет на съпротива" срещу задушаващите санкции, наложени от САЩ, заклет враг на Иран, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Властите не посочват цифри за цената на петрола и обемите на износа, използвани при изчисленията, но според Международния валутен фонд (МВФ) на Иран ще е нужно тройно поскъпване на петрола, за да балансира бюджета си, след като износът на суровината силно намаля. 

САЩ въведоха отново санкции срещу Техеран с цел да тласнат надолу продажбите на ирански суров петрол - основен източник на приходи за ислямската република. Това стана след като миналата година Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение между световните сили и Иран, припомня Ройтерс.

"Следващата година, както и през настоящата, нашият бюджет ще бъде бюджет на съпротива и упорство срещу санкциите", цитира АФП словото на Рохани, излъчено по държавното радио.

"Този бюджет казва на света, че въпреки санкциите ние можем да управляваме страната", добави президентът, цитиран от Ройтерс.

Иранският държавен глава изтъкна, че страната му ще зависи по-малко от приходите от износа на петрол и ще може да разчита на кредит от 5 милиарда долара от Русия, който в момента се финализира, предаде Асошиейтед прес.

Той посочи 4,845 трилиона риала като стойност на номинално балансирания проектобюджет, което се равнява на 38,8 милиарда щатски долара по курса на свободния пазар, уточнява Ройтерс. Бюджетът е за иранската финансова година, започваща на 20 март.

В местна валута новият бюджет е с 10 процента по-голям от предходния, но в долари е по-нисък заради годишната инфлация от около 35 процента.

Заложен е спад от 40 процента на приходите от петрол, газ и кондензати - дупка, която страната планира да запълни с държавни облигации и продажба на държавни имоти.

По предварителни данни на местните новинарски агенции като основа вероятно са използвани продажби на петрол между 500 000 и 1 милиона барела дневно. След американските санкции, според анализатори, иранският износ на петрол е спаднал до около 400 000 барела на ден или дори по-ниско спрямо над 2,5 милиона барела на ден преди това.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още