IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забранява чужд хардуер и софтуер в държавните си институции

В рамките на три години чуждестранните технологии трябва да бъдат заменени с китайски

13:55 | 09.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пекин разпореди всички правителствени офиси и държавни институции да премахнат чуждестранното компютърно оборудване и софтуер, които ползват. Срокът, в който трябва да го направят, е три години. Решението може да нанесе потенциален удар на компании като HP, Dell и Microsoft, пише Financial Times.

Директивата е първата публично известна инструкция с конкретни цели, караща китайските купувачи да преминат към местни доставчици на технологии. Ходът е в отговор на усилията на администрацията на Доналд Тръмп да ограничи използването на китайски технологии от САЩ и съюзниците им.

Директивата е част от по-голяма кампания за увеличаване зависимостта на Китай от нейни вътрешни технологии и вероятно ще подкхрани опасения от “разделяне”, когато веригите на доставки между САЩ и Китай бъдат прекъснати.

По-рано тази година Вашингтон забрани на американските компании да правят бизнес китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei.

Наскоро Съединените щати предложиха продажби на чуждестранни технологични продукти в САЩ да бъдат проверявани от съображения за националната сигурност. Същевременно Вашингтон притиска своите съюзници да замразят работата на Huawei по проекти, свързани с 5G инфраструктурата.

Анализаторите от China Securities изчисляват, че в резултат от решението ще трябва да бъдат сменени между 20 и 30 млн. хардуерни устройства, като подмяната ще започне с пълна сила през следващата година.

От компанията допълват, че около 30% от устройствата ще бъдат сменени през 2020 г., 50% - през 2021 г. и 20% година по-късно, благодарение на което директивата получи името “3-5-2”.

Анализаторите отбелязват, че заповедта е дошла директно от Централния офис на Китайската комунистическа партия в началото на тази година. Въпреки че документите на този офис са конфиденциални, служители на две компании за киберсигурност са коментирали пред Financial Times, че техни държавни клиенти също са коментирали тази политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
всичките им са юникс/линукс базирани ... и руските и китайските, което не е лошо де :):) то така се прави чисто нова операциона система, с нова концепция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
лоша новина, но вината не е само тяхна ако трябва да сме честни ... вместо всичко да се стандартизира в глобален мащаб, пак правим крачки назад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Чудесно !!! От кога чакам забрана на продукти "Made in China" в България а защо и не в Европа ! Писна ми от китайски *** на които не мога да сменя софтуера с опънврт например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 4 години
Интересно с какви операционни системи са устройствата в Русия. Китайците нямат операционна система със собственно ядро, защото ако е някакъв линукс това пак е чуждо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
В Русия вече е факт, поне за софтуера. Там всеки телефон вече трябва да е с руски софтуер. А за хардуера - когато се научат да си произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
doba
преди 4 години
Очаквам го и в Россия. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още