IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавски застраховател чисти портфолиото си от изкопаеми горива

През последните седмици компанията премахна активи за 9 млрд. крони, за да се съобрази с новите правила

16:20 | 09.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Застрахователното дружество Storebrand ASA “почиства“ всичките си активи, управлявани от своето звено в Швеция, от проекти и компании, свързани с изкопаеми горива, съобщава Bloomberg. 

Това е последният и най-актуален пример за мащабния процес, който протича сред дружествата за управление на капитал, реагиращи на опасенията относно изменението на климата.

Storebrand, която е най-голямата компания за животозастраховане в Норвегия, вече обеща да загърби напълно въглищата и е поредното дружество, което се е прицелило към въглероден неутралитет до 2050 г.

Решението на Storebrand означава, че SPP Fonder AB, която управлява активи за 230 млрд. крони (24 млрд. долара) вече не разполага с дялове в компании, които произвеждат или разпространяват изкопаеми енергийни източници, или дружества, свързани директно с тези отрасли, като доставчиците на петролни услуги, посочват от Storebrand в съобщение по електронната поща.

През последните седмици компанията премахна активи за 9 млрд. крони, за да се съобрази с новите правила.

В резултат на това Storebrand вече разполага с около една трета от предишните си активи, или общо 29 млрд. долара, като сред тях вече няма такива, свързани с въглеводородите.

Скандинавските страни водят в процеса на приспособяването на финансовата индустрия към борбата срещу климатичните промени. През тази година Норвегия затегна допълнително ограниченията за инвестиции във въглищната промишленост за своя богат суверенен фонд, най-големият в света с активи за 1,1 трлн. долара, решавайки да изключи производителите на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
дремме ми на ххуяя, аз искам да видим застрахователя как се качва в самолет боядисан в зелено който лети от ветър ..... и разбира се long petrol & gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Като пукне зеленият-цирей балон, ще бързат да се върнат, но няма да има кой да им обърне внимание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още