IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа ще предпочете САЩ пред Китай

Ако основните съюзници на Америка са принудени да избират, тогава ценностите, икономиката, сигурността и стратегията ще наклонят везните

08:20 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мъж развява американския флаг пред Бъкингамския дворец преди срещата на НАТО в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж развява американския флаг пред Бъкингамския дворец преди срещата на НАТО в Лондон. Снимка: Ройтерс

Срещата на НАТО в Лондон в началото на декември не представи вдъхновяваща картина на западното единство. Лидерите хихикаха зад гърбовете си и се препираха по детски, пише Гидиън Рачмън за Financial Times.

Официалното комюнике на НАТО, обаче, съдържаше една съществена нова отправна точка. За първи път се споменава Китай, като се казва, че нарастващото влияние на Пекин създава предизвикателства, с които „трябва да се справим заедно като съюз“. Това изявление, колкото и да е меко, ще бъде прието с тревога в Пекин и с наслада във Вашингтон. След като САЩ и Китай са впримчени във все по-разгорещено съперничество, срещата на НАТО даде знак, че европейските съюзници на Америка започват да застават зад САЩ, макар бавно и колебливо.

Основният въпрос, който трябва да следим, е Huawei, китайската телекомуникационна компания, която наддава за изграждане на 5G широколентови мрежи по целия свят. САЩ поставиха Huawei в черен списък, налагайки й санкции, които не позволяват на китайската фирма да купува компоненти от Америка. Висши служители в администрацията на Доналд Тръмп се опасяват по отношение на рисковете от наблюдение. Според тях възприемането на технологията на Huawei е като „поканване на китайското правителство в спалнята ви“, а европейските правителства, които позволяват на Huawei да изгради техните 5G мрежи, „не са с всичкия си“.

В продължение на много месеци тази разгорещена американска реторика не постигна голям напредък. Япония, Австралия и Нова Зеландия обявиха намерението си да не допускат Huawei, но европейските съюзници на САЩ не последваха примера им. Въпреки лобирането на Вашингтон, Huawei постигна значителен напредък в привличането на международни клиенти за 5G. Както скорошна статия в Nikkei Asian Review посочва: „Досега компанията си е осигурила 65 договора, като почти половината са от европейски страни.“

Нагласите в Европа, обаче, вече се променят. Тръмп лобира силно в НАТО и твърди, че е осигурил италианско споразумение за изключване на Huawei. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза, че страната му няма да допусне Huawei в своята 5G мрежа, ако това застрашава споразумението за споделяне на разузнавателна информация със САЩ. Този ангажимент дава на американците мощен лост. В Конгреса също има намеци, че споразумението за свободна търговия между Великобритания и САЩ ще бъде застрашено, ако Великобритания работи с Huawei.

Ангела Меркел, германският канцлер, държеше вратата отворена за Huawei, но в германския парламент се надига съпротива, ръководена от Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външни работи в Бундестага. Той разглежда проблема като въпрос на „европейски суверенитет“. Поставено под този натиск, правителството на Меркел започва да променя позицията си. В неотдавнашно интервю Петер Алтмайер, икономическият министърът на Германия, говори за необходимостта от насърчаване на европейските доставчици на 5G да се конкурират с Huawei.

Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis20
преди 4 години
за да я еббът повече със санкции за тва, ооффф ае тоя кухъл ский пак ква простотия е преписал .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още