IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предприема енергиен завой на изток, който я прави уязвима

Китай, който има много алтернативни източници на доставка в Азия и Близкия изток, държи картите

08:20 | 11.12.19 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната политика на Москва рязко смени курса с две събития миналата седмица. Новият газопровод „Силата на Сибир“, който доставя газ от Русия към Китай, бе открит миналия понеделник от президентите Владимир Путин и Си Дзинпин и бележи завой на Москва към изтока.

В края на миналата седмица пък руски министри присъстваха на срещата на ОПЕК във Виена и приеха руското петролно производство да бъде намалено допълнително като част от опита на картела да стабилизира цените. Този ангажимент означава, че Русия - десетилетия наред провеждала твърдо независима петролна политика - сега е 15-тата държава-членка на ОПЕК, пише Ник Бaтлър за Financial Times.

Русия остава основен играч на международния енергиен пазар - през 2018 г. тя е нетен износител на повече от 9 милиона барела петрол на ден и почти 250 милиарда кубически метра природен газ. Сега страната се оказва в пазар на купувачите, който не може да контролира.

Този месец се навършват 20 години от номинирането на Путин за президент и за енергийния сектор на страната тези две десетилетия са период на успех след кризата в петролната индустрия през 90-те години. Добрите времена, обаче, направиха Русия още по-зависима от приходите от нефт и газ и, следователно, по-уязвима от развитията на световния пазар. Москва не се превърна в „енергийната суперсила“, която някои прогнозираха, а по-скоро в придатък на западащия картел OПЕК.

Първият голям успех бе ръстът на производството и износа. Добивът на петрол нарасна от 6 млн. барела на ден през 1999 г. до над 11 млн. барела на ден през миналата година, а производството на газ - от 52 млрд. кубически фута на ден до 65 млрд. куб. фута. Износът и на двете суровини се е увеличил, като количеството на търгувания нефт би било още по-високо, ако не беше системата за квоти на OПЕК, в която Русия неохотно участва.

Този растеж се основаваше на стратегическото отваряне към международните инвестиции, насърчавани от олигарсите, които притежават ресурсите на страната, след като изкупиха значителни държавни активи на безценица в годините преди Путин да дойде на власт. Руските компании Роснефт, Лукойл и Газпром бяха укрепени, за да станат истински сили в международната индустрия.

За инвеститорите ангажирането с Русия никога не е било лесно, но малцина - водени от BP - просперираха и успяха да запазят позициите си в страната, въпреки политическите премеждия. Путин устоя на изкушението за ренационализация, дори когато напрежението със западните правителства беше в разгара си.

Сега, въпреки санкциите, наложени от Европа и САЩ, много международни компании разглеждат Русия като потенциална зона за инвестиции поради огромната й неразвита ресурсна база. В сравнение с Близкия изток Русия е безопасно място за бизнес, защото компаниите се нуждаят от ресурсите й, а тя - от техните технологии и приходи.

Вторият голям руски успех е Росатом, държавната ядрена компания, която продължава да разработва реактори и е сключила сделки за изграждане на ядрени централи със страни като Китай, Египет, Унгария и Иран. Реакторите ВВЕР на компанията можеха да спечелят значителен дял от европейския пазар, предлагайки евтина и надеждна алтернатива, но повечето от сделките на ЕС с Москва - особено за нещо толкова чувствително като ядрената енергия - са политически неприемливи.

Нарастващият износ на нефт и газ донесе значителни приходи през десетилетията на власт на Путин. Създаденото богатство, обаче, не бе използвано добре, като икономиката не беше диверсифицирана. Нефтът и газът все още представляват 60 на сто от износа и осигуряват половината от целия федерален бюджет.

По всички стандарти Русия е петроикономика и - като много други такива държави - голяма част от богатството, създадено от сектора, намери своя път към западните банки и лондонските имоти.

Когато цените на петрола и газа падат, както през последните пет години, очевидната сила да бъдеш един от основните доставчици в света се превръща в белег на слабост. Русия е отличен пример за прехвърлянето на доминацията в енергийния пазар от производители към купувачи.

Историята на "Северен поток 2" - новият газовпровод под Балтийско море до Германия - се състои в желанието на Москва да си осигури още по-голям дял от европейския пазар на газ. Но този пазар се сви с повече от 10 на сто през последното десетилетие и може да намалее още повече, тъй като климатичните политики ускоряват възприемането на възобновяемите енергийни източници.

Това обяснява уклонът на изток. За Москва нямаше алтернатива. Газопроводът „Силата на Сибир“, който пренася газ за китайския пазар, ще увеличи износа, но ще направи Русия уязвима на колебанията в политическите й отношения с Пекин. По отношение на цената и обема на търгувания газ Китай - с много алтернативни източници на доставка в Азия и Близкия Изток - държи картите.

Подобно на всички останали петроикономики, Русия е в плен на обстоятелства извън своя контрол и е силно изложена на всяко по-нататъшно понижение на глобалните цени на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
абе след като ти изнесем данните и те пре-пцуваме три пъти, и почваш да четеш!Така ли трябва да действаме с теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Зелков, само като видях цитираната медия и заглавието - и спрях. Обясни защо СП2 струва 10 МБ, а Мощта на Сибир - трябва да струва 55-60 МБ, че дори и повече... защо не направо 100 МБ? И как точно печеливша компания "разорява Русия"? Апелирам към тебе, защото си единствения антигазпромаджия и антиизкопаемигориваджия тук, който има някакъв здрав разум. Стоянчик очевидно не си е с акъла. За норвегия - така е и сам се сетих, защото съм виждал данните. Само че продажбите на Газпром растат година след година - как това кореспондира с уж все по-ниската употреба на газ?А търсенето на газ ще расте - с отказът от въглищата, който е наложителен - високо замърсяване - няма начин. И в световен план така или иначе расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
По името на темата: Не точно. Русия разширява пазарите си тъй, щото дори изцяло Европа дацсе дръпне, пак (все нещо и някому) да продава. Всеки нов клиент е нови постъпления. Явно, с подобни размисли, опитват да всяват смут и разделение където сварят. Друг въпрос, че Русия е уязвима в следствие множество избори по пътя на най-ниското съпротивление и от структурата на износа си. Жалко, иде реч за индустрии, културата в които, се гради трудно и с десетилетия. Едва ли по Путиново време ще се случи това а, дотогава...Най-мнръсният номер, който щатите могат да спретнат на Русия, е да свалят санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Я да ви питам всички вас, дето сте толкова умни, дали политическите победи нямат икономическо изражение? Дали политическият лост не предоставя по-голям ливъридж, отколкото директното надскачане?Естествено, добре би били всичко да е ясно от самото начало но, мислите ли, че то и така не е особено, за страните -контрагенти? Чудя ви се на акъла, за какви се вземате, та да вярвате, че точно сега / или примерно, утре , и точно на ВАС, лидерите на Котай и Русия, ще ви дават отчет? Много сте наивни и прекалено грандомански настроени, аркадашлар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 1
Моабет да става
преди 4 години
От 10 години потреблението на газ в Европа пада. И какво да правят Газпром да седнат и да плачат. Търсят други пазари. Според статията това е грешка. Китай е труден пазар но Европа с нейните енергийни закони не е по-лесна. Още повече че вече са наместиха и на пазара с втечнен газ. За сега с неголеми количества, но тенденцията е ясна. Скоро очаквам четвърти енергиен пакет от Европа където да се нарежда превозвача на втечнен газ да е различен от продавача на газта а също така и да е забранено един продавач да няма право да ползва повече от 50% от капацитета на кораба. Логично :)Доста коментират, че потреблението в Европа е паднало. Дайте повече инфо кой от доставчиците с колко е намалил доставките. Да не се окаже че потреблението пада, но и холандците намаляват добива от Грьонинген и на практика останалите доставки са си на новото от 2010 че и по-високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
В интерес на истината и аз реших да проверя потреблението на газ в Европа и то наистина спада с около 10% като пика е бил 2010-та някъде. Който се съмнява може да отвори сайта на евростат :) Няма лъжа. Относно вноса Стоян също е прав. Императора не чете какво е написъл, а именно,че Норвегия изнася повече газ за Европа от колкото Русия. И Стоян пише точно това. В проценти 30% от вноса на газ в Европа е от Норвегия. 20% от Русия от Украйна и Беларус и т.н. Така,че да обобщим 2 неща главно: 1. Потреблението на газ в Европа ПАДА. 2. Норвегия изнася най-много газ за Европа (30%) от общото количество. Нямам нищо против газпром/лукойл също имам акции и очаквам дивиденти и печалба от тези фирми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 4 години
Четох, четох и не разбрах - когато беше ориентирана русията само на запад, как това не я правеше уязвима? Как не и го натресоха западняците с разни украини и прочие санкции, та сега тръгнали да разсъждават видите ли, как увеличаването на търговията с южните им съседи водело до уязвимост. Мчи ний тука 90% от вноса е китай. Колко е нашата уязвимост, след като и една метла не можем сами да си произведем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Баща ми казваше, че последният комунист ще умре в България---язък за опита му да ти налее акъл, не си разбрал какво ти е казал. И аз не съм борец срещу руската агресия, а борец срещу гръмогласни неуки педаллчета като теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
Sans importance
преди 4 години
По-полека само, не се вълнувайте, да не дигнете кръвно, че ЗАПАДНАТА цивилизация ще вземе да загуби един от най-възторжените си борци против руската агресия! И тогава горко и тежко на таз велика ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, към която Вие абсолютно и неопровержимо принадлежите...Баща ми казваше, че последният комунист ще умре в България, защото българите не знаят как да си гледат интереса. Вече 20 години думите се оказват със всеки ден все по верни. Явно в България ще умрат последни и всякакви други -исти. Главно защото не могат за себе си и за интереса си, а все тичат по вятъра и идеологиите му, да не останат по-назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 6
khao
преди 4 години
акъл от пееераси не искам ! Бил съм там, живял съм там, знам че и там не Ви обичат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още