IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическите събития оскъпиха златото през 2019 г., но подцениха среброто

Ръстът в цената на благородния метал беше знак, че има проблем в световната икономика, коментира Крум Атанасов, управител на Igold.bg

08:30 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Под натиск

"2019 г. беше турбулентна както за пазарите, така и за златото. Ръстът в цената му беше знак, че има проблем в световната икономика. Стойността задържа дълго време нива от 1500 долара за тройунция. След лека корекция в момента тя се върти 1460-1470 долара. Предвижданията бяха за доста по-голям спад - от 1370 долара. Най-важните акценти, които повлияваха върху цената във възходяща посока, бяха геополитическите събития", посочи експертът.

Златото и криптоактивите

"Криптовалутите и биткойнът възникнаха на база концепцията за електронно злато, но после се разбра, че това не е така. Сега се говори за налагане на криптовалутите като държавни такива. Към момента обаче не могат да заместят златото като тип убежище от рецесия – първо трябва да намерят своето място в света на финансите. В момента са добри по-скоро за спекулации", смята управителят на Igold.bg.

Накъде се движат цените на суровините

Крум Атанасов прогнозира, че се очаква политически турбулентна 2020 г. за златото на фона на предстоящите избори за президент в САЩ. “Съвсем скоро ще разберем накъде се движи импийчмънтът. Очакват се и избори за Сената и Камарата на представителите", напомни той.

Крум Атанасов пресметна, че около 45% от златото се използва като пари. "Паладият и платината са индустриални суровини на 95%, основно в автомобилостроенето и двигателите с вътрешно горене. Дългосрочно при тях очакваме с увеличаване влиянието на електромобилите цената им да пада", прогнозира експертът.

Според него част от пазара на паладий може да премине към този на платината.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още