IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо преговорите между САЩ и Северна Корея не постигнаха резултат?

Противоречивите искания на Вашингтон спрямо Пхенян са довели до замразяване на отношенията между двете страни

22:45 | 10.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите за премахването на севернокорейската ядрена и ракетна програми са в застой след провала на срещата на работно равнище с представители на САЩ, проведена през октомври в Стокхолм. 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун постави на Вашингтон срок до края на годината да промени позицията си в преговорите. Представители на САЩ омаловажават този срок, определяйки го като "неестествен".

В същото време севернокорейският посланик в САЩ казва, че денуклеаризацията вече не е на масата за преговори.

Ето какви са противоречащите си искания, довели до този застой.

Враждебна политика

Севернокорейски дипломат, когато прекъсна преговорите в Стокхолм, обвини представителите на САЩ, че се придържат към "старата си гледна точка и отношение".

Не се знаеше много какво точно са искали и предложили на тази среща САЩ и Северна Корея. Но Пхенян настояваше САЩ да предприемат действия, сравними с предложеното премахване на обект за ядрени изпитания, включително отмяна на смазващите санкции.

На провалилата се среща на високо равнище между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе през февруари във Виетнам, Северна Корея предложи да премахне ядрения комплекс в Йонбьон срещу отмяна на пет ключови резолюции на ООН.

Но американците заявиха, че демонтирането на Йонбьон няма да е достатъчно и призоваха Пхенян да предаде ядрените си оръжия и гориво на САЩ.

Северна Корея беше заявила, че като първа стъпка към денуклеаризация е премахнала и полигона за изстрелване на ракети в Сохе, но в неделя обектът беше използван за тест, който Пхенян определя като "много важен".

Северна Корея отправи нови призиви към САЩ да прекратят съвместните военни учения с Южна Корея, както и да променят "враждебната си политика", включително да престанат да критикуват Пхенян за човешките права.

Пълна, проверима, необратима

Представителите на САЩ пристигнаха в Стокхолм, за да постигнат "пълна, проверима и необратима денуклеаризация" на Северна Корея, и настояваха първата стъпка да бъде мораториум върху оръжейните изпитания, заяви пред Ройтерс дипломатически източник в Сеул, пожелал анонимност.

Макар че някои медии съобщиха, че САЩ са планирали да предложат временна отмяна на санкциите върху износа на въглища и текстил, според източника на преговорите в Стокхолм те не са навлезли в подробностите.

Вашингтон и Сеул са обсъждали различни области, в които санкциите могат да бъдат облекчени, като същевременно се запазва възможността за незабавното им повторно налагане при нужда. Пример за това е възобновяването на южнокорейските туристически посещения в КНДР.

В контраст с това на срещата в Ханой Северна Корея искаше "системни гаранции" за отмяна на санкциите, фокусирайки се върху пет резолюции на ООН, съобщи източникът.

Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още