IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Мавроматис: Бизнес ангелът е активен инвеститор със среден хоризонт от 5-10 години

В България бизнес ангелите са около 100, посочва председателят на Българската асоциация на бизнес ангелите

23:18 | 10.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнес ангелът е активен инвеститор. Той не само влага собствените си средства, а отговаря със своето поведение и компетенции. Средният хоризонт на инвестиция, в който се разпростират 50% от бизнес ангелите, е 5-10 г. Това мнение изрази Николай Мавроматис, председател на Българската асоциация на бизнес ангелите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Бизнес ангелите се занимават и с инвестиране във високо рискови иновативни компании. Възрастта им в Централна и Източна Европа е 40-45 г., а в Западна Европа граница варира в интервала 50-60 г.", подчерта Мавроматис.

Той посочи, че като цяло бизнес ангелите са част от голяма инвеститорска и предприемаческа екосистема. По думите му тяхното място е ключово, за да бъдат последвани от фондове, финансови институции или други организации.

"В България бизнес ангелите са около 100 души. Те членуват в различни пет на брой организации. По информация от европейската мрежа на бизнес ангелите, около 60% от тях инвестират в страната, където се намират", коментира Мавроматис.

Той очерта тренд, в който се показват "cross border investment" или т. нар. "трансгранични кооперирания между бизнес ангели". "Те инвестират във високоиновативни компании с добри екипи и идеи и бързоскалируеми продукт", изтъкна той.

"Относително е спрямо рисковия профил на всеки от бизнес ангелите, но добрата възвръщаемост на инвестицията е между 3 и 20 пъти. Сумите в Европа са от типа на 20-25 хил. евро за 2018 г., а в България са 10-20 хил. евро", обясни гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още