IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви завети остави Пол Волкър

Бившият председател на Фед вярваше в доброто управление, международното сътрудничество, фискалната дисциплина, разумните финанси и независимите централни банки

15:03 | 11.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пол Волкър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Волкър. Снимка: Ройтерс

„Пол Волкър е най-великият човек, когото познавам. Той е надарен в най-висока степен с онова, което римляните нарекоха виртус (добродетел): морална смелост, почтеност, далноводност, благоразумие и отдаденост в служба на страната”. Така започнах прегледа си на неговите мемоари - „В преследване на разумните пари и доброто управление” - публикувани миналата година, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Тази книга беше съветът на Волкър към света. Тя въплъщава добродетелите и ценностите на бившия председател на Федералния резерв на САЩ. С неговата кончина тази седмица трябва да се спрем и на двете, като същевременно осъзнаваме колко различен е светът днес.

Добродетелите на Волкър са вечни. Невъзможно е да се наслаждавате на стабилно държавно управление без служители с неговото качество и, което е също толкова важно, без общественост, която знае, че се нуждае от такива. По никакъв друг начин не може да се поддържа това, което римляните са нарекли res publica (република) - буквално „публичните работи“. Разчитаме на съчетанието на способности и характер, но забравяме тази истина на свой риск.

Не по-малко важни са ценностите на Волкър. Той вярваше в доброто управление, международното сътрудничество, фискалната дисциплина, разумните пари и финансите, които са слуга, а не господар на икономиката. Това кредо е валидно днес, както бе и през дългата му обществена служба.

Волкър обедини тези добродетели и ценности в голямата борба на живота си: битката срещу инфлацията. Често се забравя колко безнадеждна изглеждаше тази кауза преди той да бъде назначен за председател на Федералния резерв от смелия Джими Картър през 1979 г. Войната беше тежка, а цената - висока. Мнозина страдаха силно. Но тя беше спечелена, възвестявайки дълъг период на стабилна инфлация, която следващите поколения сега приемат за даденост.

Волкър победи инфлацията, но загуби другаде. Не се чувстваше комфортно с фискалната и финансовата политика на администрацията на Роналд Рейгън. Той беше надлежно заменен през 1987 г. от Алън Грийнспан, който бе много повече в унисон с идеологията на администрацията. Волкър се различаваше най-ясно от своя наследник по достойнствата на либерализираните финанси. Всъщност той отбеляза през 2009 г., че: „Най-важната финансова иновация, която видях през последните 20 години, е банкоматът“.

Финансовата криза през 2008 г. потвърди този дългогодишен скептицизъм. Тя предизвика „правилото Волкър“, което имаше за цел да забрани на американските банкови институции да търгуват за собствена сметка. Когато бях член на Независимата комисия по банково дело на Обединеното кралство през 2010-11 г., Волкър дойде да говори с нас за това предложение. Не бяхме убедени, че то ще сработи. Но никой не се съмняваше в страстта, която той вкара в каузата за създаване на по-стабилна и полезна финансова система.

Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Най-важният завет на Волкър трябва да бъде, че няма по-голяма самозаблуда от твърдението, че днес има ниска инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Волкър е голям!! Едва ли има кой да го разбере...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
ПИЧ
преди 4 години
Бог да го прости(починал е на 09.12.2019), все мъдри работи в областта на финансите е оставил, ама има ли днес кой да ги чуе тези неща......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още