IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маринов: По отношение на миграционния натиск ни тревожи ситуацията в Гърция

Там има пренаселване на лагерите, както и движение на групи към континента, каза министърът на вътрешните работи

17:38 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По отношение на миграционния натиск нас ни тревожи ситуацията в Гърция, която не е за пренебрегване с оглед тенденцията за засилване на незаконно преминалите и създаване на проблеми по островите, където са настанени. Това каза пред журналисти в Петрич министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който участва в изнесено заседание на Комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание. 

Там има пренаселване на лагерите, както и движение на групи към континента, така че това е проблемът, който следим и съвместно с гръцкия министър, допълни Младен Маринов, цитиран от БТА. По думите му изграждането на бежански лагери на гръцка територия в близост до българската граница не е тема, с която трябва да се спекулира. „Когато мигрантите са настанени в организирани центрове, е добре, лошото е когато се движат свободно и търсят начини и захранват организираната престъпност с парични средства, за да бъдат преведени към Западна Европа“, каза още министър Младенов. 

По време на изнесеното заседание на Комисията за вътрешен ред и сигурност Младен Маринов отбеляза, че проблемът с миграцията е бил основен акцент на последния Съвет по правосъдие и вътрешни работи на страните-членки на Европейския съюз. На него е направен анализ на трите основни маршрута - Западно, Централно и Източно Средиземноморие. Според този анализ няколко пъти повече са незаконно преминалите през маршрута на Източното Средиземноморие, в който попадат и България, Гърция и Кипър. 

"Мерките, които се взимат от България по отношение на опазване на българо-турската граница, както и изградените съоръжения там, дават предимство по охрана на тази сухоземна граница. За съжаление проблемът в Гърция набира все по-голяма скорост и сложност", посочи министър Младенов. Той отбеляза и тенденция, която се наблюдава в Гърция, а именно, че все повече стават мигрантите от Африка. "Засега основният маршрут, който ползват мигрантите, е през Западните Балкани, посока Централна Европа", каза още на заседанието Младен Маринов. 

Министърът на вътрешните работи допълни, че проблемът с миграцията остава, нашата граница се пази добре, но трябва да се следи това, което се случва в глобален мащаб. 

По време на заседанието директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков отбеляза, че от началото на годината до края на ноември са задържани 1019 лица, преминали незаконно границата. Той характеризира обстановката на границата с Гърция през последната година и половина като интензивна. И допълни, че най-много опити за нарушаване на българо-гръцката граница на вход са направили граждани на Афганистан - 134. Той отбеляза, че след предприети комплексни мерки за контрол на българо-турската граница, миграционният натиск там е намалял значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още