IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция повишава пенсионната възраст на 64 години въпреки протестите

Профсъюзите заплашиха да засилят стачките в отговор на реформата

21:07 | 11.12.19 г. 1
<p>
	Френският премиер Едуар Филип.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският премиер Едуар Филип. Снимка: Ройтерс

Френският премиер Едуар Филип заяви, че французите трябва да работят с две години повече, за да получават пълна пенсия. Така той си навлече гнева на профсъюзите, които заявиха, че ще засилят стачните действия, за да го накарат да промени намеренията си, предава Ройтерс.

В изявление след дни на протести и стачки Филип очерта реформите на пенсионната система във Франция, които според него ще я направят по-справедлива и ще намалят растящия дефицит в пенсионния бюджет.

Възрастта за пенсиониране ще остане 62 години, но служителите ще бъдат насърчавани да работят до 64-годишна възраст чрез система от бонуси и отстъпки, обяви френският премиер. Това ще позволи да се балансира пенсионният бюджет до 2027 г., допълни той.

Профсъюзът CFDT, който досега се въздържаше от участие в стачките, съобщи, че е била премината „червена линия“. Профсъюзен лидер нарече плана „шега“.

„Настъпи моментът да изградим универсална пенсионна система. Решен съм да видя осъществяването на тази реформа, защото смятам, че тя е справедлива“, заяви Филип.

Въпреки гнева на профсъюзите той допълни, че Франция ще замени сложната система от над 42 отделни финансирани от държавата плана с универсална точкова система, която ще важи за хората, навлизащи на трудовия пазар за първи път през 2022 г.

Френският премиер прояви известна гъвкавост към профсъюзите относно времевите рамки, като заяви, че за всички хора, на които им предстои да се пенсионират до 17 години, е предвидено изключение. Това е по-дълъг период от планираните първоначално пет години.

За французите с пълен трудов стаж е предвидена минимална пенсия от 1000 евро (1102 долара).

Реформирането на френската пенсионна система, която предлага едни от най-щедрите придобивки в индустриализирания свят, се оказа тежка задача за предишните и за настоящото правителство.

Макрон и правителството му ще се надяват да създадат осезаеми придобивки при универсалната точкова система, за да разделят хората, съобразяващи се с новия режим, от тези, които отказват да загърбят стари привилегии, някои от които датират от векове, отбелязват анализатори.

Но ако профсъюзите успеят да накарат повече хора да спрат работа, стачката, която парализира транспортната мрежа, затвори училища и наложи отмяната на някои полети, може да продължи още няколко дни или дори по-дълго.

Преминаване на червени линии

Твърдолинейният ляв профсъюз CGT обвини премиера, че пренебрегва стачките.

„Не всички сме доволни“, каза лидерът на профсъюза Филип Мартине пред телевизия LCI и определи реформата като "шега". Заместник на Мартине заяви пред Ройтерс, че има условия за втвърдяване на стачката.

Умереният профсъюз CFDT съобщи, че е била премината червена линия с определянето на 64 години като необходимата средна възраст за балансиран пенсионен бюджет, което фактически я превръща в новата възраст за пенсиониране.

Най-силното противопоставяне на планираната реформа идва от служители с планове за „специални придобивки“, включително железопътни работници, пристанищни работници и певци в Парижката опера, които трябва да се пенсионират с пълна пенсия години преди достигането на средната възраст за пенсиониране от 62 години.

Филип заяви, че универсалната точкова система ще бъде по-справедлива и ще даде на всеки пенсионер еднакви права за всяко внесено евро, като в същото време позволи на служителите да се местят по-свободно от едно работно място на други на съвременния трудов пазар.

„Знаем, че нашите деца няма да имат същата линейна кариера, която имахме ние, и се нуждаем от пенсионна система, позволяваща това“, заяви френският премиер.

Той допълни, че според новата система всеки отработен час ще носи права за пенсия, от което ще се възползват служители от гиг икономиката като куриери и чистачи на офиси, които често не печелят достатъчно, за да се сдобият с права за пенсиониране въз основа на сегашната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Е тия протести сега kлaтят ли режими или не го kлaтят? Тия полицаи дето пердашат протестърите по-меко ли пердашат от путинските или това е друг, по-демократичен пердах и следователно е оправдан и не нарушава човешките права? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още