IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Царево: Не всичко, което се строи по морето е незаконно

Според Георги Лапчев строителството край къмпинг „Арапя“ е било спряно, защото не е бил спазен плана за обезопасяване на обекта

09:30 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трябва да се приключи с обсесията, че всичко което се строи на морето, е незаконно. Ако нещо е извън закона, то няма да се случва, коментира пред bTV кметът на Царево Георги Лапчев. Той бе в студиото по повод възобновения строеж на вилно селище в боровата горичка край къмпинг „Арапя”. Проектът беше спрян в началото на годината след проверка на строителния контрол. Работата по обекта обаче е възобновена, като вече са готови основите на някои от къщите.

В района са премахнати дървета. Контролът за това обаче не бил в правомощията на РИОСВ-Бургас, а  е в компетентностите на общината, на чиято територия се намира местността. Припомняме, че на мястото трябва да бъдат изградени 23 броя двуетажни вили с обслужваща инфраструктура.

През 2018 година РИОСВ е разгледала това инвестиционно предложение, което е подложено на процедура по ОВОС и Оценка за съвместимост за най-близката НАТУРА зона. По време на процедурата е представено становище от ТП "Държавно горско стопанство", според което след направена на терен проверка става ясно, че имотът не попада в горска територия и тогава РИОСВ се произнася да не се извършва ОВОС. 

Според Лапчев проектът е бил спрян, защото не е бил спазен плана за обезопасяване на обекта. След изпълнени проверки на строителния контрол и изпълняване на задълженията на строителя, кметът на Царево смята, че няма законово основание строителството да не продължи. По думите му фактът, че общината няма общ устройствен план, не пречи да бъдат издавани разрешителни за строеж. Според него именно липсата на устройствения план е голямата болка на общините. 

Припомняме, че при проекта за изграждане на вилно селище край къмпинг "Арапя" бе установено в началото на годината, че довеждащият път до строежа няма издадено строително разрешително, макар да има проектна документация в общината за него. Също така не били проведени отчуждителните процедури на попадащите в трасето терени и техните собственици не били овъзмездени. Липсвал и план за обезпечаване на обекта с ток и вода, както и за канализацията, имало и пропуски по обезопасяване на строителната площадка. В първия план на инвеститора до РИОСВ било посочено, че в с селището ще се строи една сграда, а после станали 23.

Георги Лапчев обясни, че не вижда незаконни действия относно строежа край „Арапя” и подчерта, че цялата информация е записана и представена в документи. „Прекрасно е, че има гражданско общество и организации, които внимават и пазят природата, но е объркан начина, по който се предава информацията”, допълни още той.
Според него на официалните места за подаване на сигнали, като община Царево, не е постъпил нито един. В началото на годината обаче имаше съмнения, че местността с вилното селище попада в защитена зона. В последствие от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас обявиха, че обектът не се намира в границите на НАТУРА или друга защитена територия, а на терена няма регистрирани вековни забележителни дървета по Закона за биологичното разнообразие.   

Георги Лапчев изтъкна, че е нужно въвеждането на екологична оценка и законодателни промени. Кметът на Царево обясни, че няма и незаконни действия на подобен строеж край Синеморец.

Според него организациите, които спират общия устройствен план, са тези, които искат всъщност да го има. „Винаги неправителствените организации са получавали протегната ръка и от правителство, и от общините. Не знам защо се получава тази конфронтация, която я няма. Аз искам да се разберем, но никой никога не идва”, обясни Лапчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още