IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убиха банкера Емил Кюлев*

Банкерът Емил Кюлев бе застрелян тази сутрин близо до кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов"

09:42 | 26.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Убиха банкера Емил Кюлев*

Банкерът Емил Кюлев бе прострелян тази сутрин близо до кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов".

Той е бил в джипа си, когато са стреляли по него. Първоначално от МВР съобщиха, че състоянието на Кюлев е тежко, а след това потвърдиха, че банкерът е загинал на място. 

При стрелбата е бил ранен и шофьорът му, който в момента е в болница без опасност за живота.   

Поне десет пъти е стреляно по джипа, в който се е возил Емил Кюлев, съобщиха от СДВР.

По думите на говорителя на Столичната полиция Малина Колева убийството е станало минути след 9 часа, тъй като сигналът в полицията е постъпил в 9,14 и е бил подаден от GSM.

В момента районът на стрелбата е отцепен и движението се пренасочва.  

След обявяването на новината за стрелбата акциите на ДЗИ Банк, ДЗИ и Ривиера (също собственост на компании на Емил Кюлев) рязко понижиха стойността си при големи изтъргувани обеми, след което търговията с тях бе прекратена.

Броени часове преди убийството Европейската комисия обяви мониторинговия си доклад за България, в който бе посочено, че организираната престъпност е сред най-тежките проблеми на България, предизвикващ сериозна загриженост в Брюксел.

Емил Кюлев е роден е на 5 юни 1957 г. Завършва с пълно отличие руската гимназия в София. След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР. Завършва Международни икономически отношения.    

През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които излизат на книжния пазар в приличен тираж.         

През 1989 г. основава банката "Турист банк", след което тя се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката и тя впоследствие фалира. Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия

На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" АД - дружеството майка на "ДЗИ - Общо застраховане" АД. По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев "Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро. Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер на 200 млн. лева. Росексим банк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.

Кюлев е женен, с двама сина. 

На Аерогара София е намерен автомобил със следи от куршуми, съобщи в парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на свое изказване в Народното събрание, целящо да представи пред депутатите информация за извършеното тази сутрин убийство**. Министърът добави, че шофьорът на автомобила е в следствието и се разпитва.

Според Румен Петков днешното убийство не е като досегашните, при които има саморазправа и разчистване на сметки. "Това убийство преследва други цели. То цели дестабилизация на страната. Хората, които са го извършили, не приемат европейската ориентация на страната и са против приемането й в Европейския съюз", каза министър Петков от парламентарната трибуна.

В кварталите около мястото на убийството се правят проверки, проверяват се камерите в района. Контролът на граничните пунктове и летищата е засилен.

Започнала е проверка на влезлите в страната и излезли от нея в последните 7 дни.

"Целият ресурс на МВР ще бъде използван срещу криминалния контингент," каза още министър Петков.

*Актуализирано към 10:05 часа
**Актуализирано към 14:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още