IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел се готви за битка заради плановете на ЕК за въглероден неутралитет до 2050 г.

Разходите за прехода са големи, но още по-големи ще бъдат за онези, които бездействат, предупреждава председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

12:59 | 12.12.19 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще се опитат да постигнат споразумение по-късно днес за очертаване на пътя към климатичен неутралитет до 2050 г., привличайки скептично настроените страни членки от Източна Европа с обещания за допълнително финансиране на техните силно замърсяващи икономики, пише Euractiv.

27-те държавни лидери ще се срещнат в Брюксел в 16 ч. българско време, ден след като Европейската комисия (ЕК) предложи своята „Зелена сделка“ за мобилизиране на инвестиции на стойност 100 млрд. евро, с които да се подпомогнат икономиките за дистанциране от въглеводородите.

На фона на наводненията, пожарите, сушите и отнетите човешки животи по целия свят, новият кабинет на изпълнителната власт на ЕС даде надежда на поддръжниците му, че големите замърсяващи икономики също могат да се включат към този ангажимент. 

Но Полша, Унгария и Чехия, чиято енергетика е силно зависима от въглищата, не подкрепят идеята, заявявайки, че това прокторешение трябва да уточни мащаба и обхвата на финансирането, както и да включи ядрената енергия в опита на ЕС да свие емисиите на въглеродния диоксид.

„Със сигурност ни очаква голяма битка“, заяви бивш европейски дипломат от страна, която е значително по-ентусиазирана относно целите за 2050 г. „Ще трябват още пари, но някои страни членки ще бъдат по-малко оптимисти относно целта за набиране на 100 млрд. евро“, добавя той.

Според друг представител на ЕС изпълнението на целите, поставени от ЕК, „ще бъде много трудно“.

За да убеди скептично настроените държави, Брюксел планира да създаде „механизъм за справедлив преход“ на стойност 100 млрд. евро, за да помогне на тези страни да преминат към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш посочи, че страната му се нуждае от 675 млрд. крони (26,5 млрд. евро), за да извърши тази трансформация.

„Разходите за (преминаването към) въглероден неутралитет ще бъдат астрономически“, написа в Twitter Бабиш, добавяйки: „Искаме ЕС да вземе това предвид в следващия си бюджет“, призовавайки Брюксел да приеме ядрената енергия като енергиен източник без емисии.

Докато западните страни членки на ЕС очакват да намалят количеството на емисиите до нула до 2050 г., чехите целят да свият вредните въглеродния диоксид с 80 на сто.

Но колкото и амбициозен да е планът на ЕК, той ще зависи от това колко пари са готови да изразходват самите страни за инициативата.

Не се очаква постигане на споразумение по отношение на предложението на Финландия за таван на общите разходи по ангажимента в размер на 1,087 трлн. евро за периода 2021-2027 г.

Лидерите обаче могат да постигнат съгласие за провеждане на среща на върха през следващия месец, за да подпишат споразумение.

Зелената сделка

Все пак „Зелената сделка“ на ЕК дава надежда, че може да се постигне споразумение.

Разкривайки плана пред Европейския парламент (ЕП), председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен също предупреди за риска от огромни разходи заради бездействие.

По-рано бившият германски министър на отбраната сравни плана на ЕК с американската мисия до Луната с кораба „Аполо 11“.

Ключовият елемент на плана ще бъде закон, задължаващ държавите членки да постигнат въглеродна неутрална икономика до 2050 г.

„Трябва да сме сигурни, че никой не изостава“, посочва Фон дер Лайен пред репортери. „Този преход или ще работи за всички и ще бъде справедлив, или изобщо няма да работи“, добавя тя.

Цената на бездействието

Пред ЕП Фон дер Лайен заяви: „Някои казват, че цената на този преход е твърде висока. Нека никога да не забравяме каква би била цената на бездействието. Тя се увеличава с всяка изминала година“.

„Зелената сделка“ е първото голямо политическо предизвикателство за председателя на ЕК, откакто тя пое ръководството по-рано този месец.

Основните цели на документа са да се използва комбинация от по-чисти технологии и методи за улавяне на въглерод, за да може Европа да се превърне в първа въглеродонеутрална икономика до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Кухий, много си умен бе! То с твоята божествена красота и ум, тука в тоя форум, никой не може да спори. Умен си като сибирски валенки, грамотен като Паисий Хилендарски, интелигентен като бат Бойко, красив като Мерлин Монро с винкел! Виждам ти постовете и ти се възхищавам. Как с половин мозъчна гънка пишеш така оригинално, така изчерпателно! Знам че не ти е лесно, пълен си с комплекси и ги избиваш тук като обиждаш съфорумците, така че те разбираме и ти съчувстваме, търсиш внимание. Мазният може и да те подминава, но как ти сам да подминеш себе си....мъка... Продължавай да дерзаеш, не ни пречиш! И гледай сега, като почнеш да бълваш зми.и и гуще.ри, да не си прехапеш езичето, че почваш да фъфлиш много правописно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 5
Biso
преди 4 години
Ти сигурно си обърнал внимание на това:But after counting imports, Morocco uses far more fossil fuels than renewables.Или това:The average Moroccan, in 2012, also consumed 2.8 times as much electricity as the worlds average person,През 2012, средния мароканец консумира 2,8 пъти повече електричество спрямо средното за света. И един друг много важен въпрос, който никой не коментира: замърсяването на околната среда от животните които се отглеждат за храна. Срещал съм мнение, че това замърсяване е по-голямо от сумарното замърсяване от наземен транспорт, самолети и кораби. Отделно за производството на един хамбургер са нужни над 3000 (три хиляди) литра вода. Наскоро ООН излезе с доклад, че живорновъдството е.... майката на приодата и че трябва да се отива към промяна на хранителните ни навици.The term 'burger' here only refers to its actual content of meat, which amounts to about 200 g. 3,000 liters of water are needed for 200 g of beef (15,000 : 5).Или, че са нужни между 15000 и 20000 литра вода за производството на 1 кг. телешко.It is not really difficult to do this calculation: In general it is assumed that between 15,000 and 20,000 liters of water are required to produce one kilogram of beef depending on its type and on the way the animals are kept.Отделно фекалиите от животните, които попиват в почвата и отиват във водоносния слой и след това познайте къде отиват по веригата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 4
ПИЧ
преди 4 години
Това е сега новия израз - "въглероден неутралитет", без всякакво съдържание, но със сигурност изискващ големи раазходи от народите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
знам мави , най-тъжното място на земята сме , няма слънце , няма вятър ... знам :))) ... добре , че си имаме ядрена централа и 2-3 ТЕЦ-а :))) ... така е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
?100 млрд. ... И докъде ше стигнат ?100 млрд..? Само за България ше стигнат... Виждаме у нас ?4 млрд инвестиции във ВЕИ до къде стигат... до 200 МВт. А до 3.5 - 4 ГВт. колко ?Млрд. требват? Стегайте се да си бачкате само за зеления комунизъм, пишляци... На дедо ви вече му е през муя... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
лека-полека мише , това са само технологии , едното ще замени другото . парният двигател е заменил впрегатните животни , двигателя с вътрешно горене е заменил парният двигател , електрическият двигател лека полека ще замени двигателя с вътрешно горене ... 1 трилион евра за 10-11 години :))) ... ние в ЕС еврата можем да си ги печатим , виж другите да му мислят :))) ... майтапя се с последното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
А това, Зеле, е положението у нас... щото то ни интересува, нале...? ;) 2 ГВт атом и 2.5 ГВт. от ветър и мъгла - сравнявай, чети, пиши.... и пак чеи, пиши ... пиши... чети... докато мине работното време... :lol:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 години
бла-бла ... пак общи приказки от проЗти хора ... написах ясно че мините дето копат въглища и цената на въглищата са субсидирани от Държавата, не само тук ... по целия свят е така! Бъди убеден че един ден, като стане технологията готова за масова употреба, Мариците ще бъдат закрити !Като нямаш аргумент и няма кво да кажеш или пишеш че съм прав, извиняваш се, учиш си урока и изчезваш като бит пееерассс или правиш че не си видял поста, като прави Мазен гАз! с общи приказки само се разкриваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
това мише е държавата дания , оня ден докато водим дебат тука във форума цял ден бяха на електричество от вятър . даже изнасяха 1200Мвт ... имат инсталирани около 6200 турбини . вярно , не всеки ден е така , но половината от годината са така :))) ...https://en.energinet.dk/цъкни на хисторито , в неделя ... работят им 2 теца и предполагам няколко газови когенерации , използват се за регулиране на честотата и имат готовност за аварийна ситуация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още