IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часове преди изборите във Великобритания – липсата на ясна перспектива остава

Вероятността за сформиране на парламент без мнозинство нараства, докато британските партии продължават да не могат да намерят единна посока за излизане от хаоса

15:25 | 12.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Партийните лидери във Великобритания обиколиха страната в последния ден на предизборната кампания преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат по-късно днес, докато повечето проучвания на общественото мнение предполагат, че консерваторите на премиера Борис Джонсън ще си осигурят мнозинство, съобщава Euractiv.

Надпреварата за властта в една от най-големите икономики в света се затяга, тъй като опозиционната Лейбъристка партия, водена от Джеръми Корбин, скъси дистанцията до около 8 пункта и евентуално ново сближаване може да доведе до парламент без мнозинство. 

Очаква се окончателните резултати от вота да станат ясни утре сутринта.

След като се опитаха да подновят кампанията за референдум през 2016 г. около лозунга „Нека приключим с Brexit“, консерваторите се надяват да спечелят в районите, поддържащи идеята за излизане от ЕС - Мидландс и Северна Англия.

Те бяха подпомогнати и от решението на лидера на партия Brexit Найджъл Фараж да не се кандидатира на нито едно от местата, спечелени от консерваторите на изборите през 2017 г. Подкрепата за партията на Фараж падна от около 20% през есента до около 3%.

И лейбъристите, и либералдемократите обещаха да проведат втори референдум относно членството в ЕС, въпреки че се смята, че либералдемократите са загубили обществена подкрепа заради обещанието да спрат процеса на Brexit, като отменят чл. 50.

В изявление по-рано тази седмица трите най-големи партии, подкрепящи оставането на Великобритания в ЕС - „Най-доброто за Великобритания“, „Гласът на народа“ и „Оставаме обединени“, посочват, че „единственият вариант за избирателите, които искат да избегнат тежките последици от Brexit на Борис Джонсън за Обединеното кралство, е да гласуват тактически “.

Независимо дали Консервативната партия на Борис Джонсън спечели, неговата администрация потвърди, че той няма да присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел тази седмица, което може да бъде последната среща преди Великобритания да напусне официално блока на 31 януари.

Вместо Джонсън, като представител на Великобритания в Съвета на ЕС беше избран белгиецът Шарл Мишел.

Ако консерваторите спечелят, Джонсън обеща да върне споразумението си за гласуване в парламента преди Коледа.

В сряда Фараж предупреди, че Великобритания ще се „влезе отново в криза до май“, тъй като правителството, ръководено от Джонсън, бързо ще бъде притиснато да се съгласи за удължаване на Brexit, което е предвидено в споразумението за оттегляне.

Джонсън изключи перспективата за удължаване на преходния период след декември 2020 г., като настоява, че Обединеното кралство може да договори нова търговска и политическа сделка, основана на търговската сделка ЕС-Канада в рамките на няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Ochakvaite isnenada B J nama da specheli parlamentarno mnosinstvo Veroatno mnogo skoro she ima novi parlamentarni isbori vav G B
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още