IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Twitter иска да промени социалните мрежи

Той финансира екип, проучващ възможността за отворен децентрализиран стандарт за социална мрежа

17:19 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обяви, че компанията финансира нов екип по проучванията, който ще разработи "отворен и децентрализиран стандарт за социална мрежа“, отчасти, за да адресира някои от текущите проблеми на платформата, пише CNBC.

Идеалистичната дългосрочна визия е да направи различните социални мрежи подобни на имейл, така че потребителите да могат да се присъединяват към различни мрежи, но все пак да могат да комуникират помежду си, независимо коя използват.

Споделени технически стандарти също така биха улеснили потребителите да поемат контрол върху това как тези мрежи им препоръчват съдържание, което ще отслаби тенденцията към водене на потребителите към всякакво съдържание в опит да ги задържи ангажирани, твърди Дорси. Освен това може да се улеснят социалните мрежи в налагането на рестрикции срещу речта на омразата и други злоупотреби, като им се помогне да споделят тежестта на по-ниска цена.

Вече има социални мрежи, които оперират в децентрализирана рамка. Най-популярната от тях е Mastodon, социална мрежа с отворен код, която често е ползвана като алтернатива на Twitter.

Основателят на Wolrd Wide Web Тим Бърнърс-Лий също започна няколко проекта за децентрализиран интернет.

За разлика от тези проекти, които не успяха да добият популярност, Twitter вече има отдадена потребителска база от над 300 млн. души, което може да помогне на Дорси в опитите да прокара стандарта и да убеди други социални мрежи да дадат подкрепата си.

И все пак изглежда малко вероятно Facebook, която в момента доминира на пазара със своите над 2 млрд. потребители, да е готова да се откаже от контрола си заради външна коалиция. Говорител на Facebook не е отговорил веднага на запитванията за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още