IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън печели категорична победа на изборите във Великобритания

Екзит половете дават силна преднина за консерваторите, която отваря пътя към изпълнение на Brexit

00:38 | 13.12.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Консерваторите печелят категорично мнозинство след парламентарните избори във Великобритания, показва първият екзит пол за BBC, ITV и Sky News.

Според предварителните данни торите взимат 368 места в парламента от общо 650 – с 50 повече от вота през 2017 г. Това е мнозинство от 86 места, съобщава ВВС.

Лейбъристите получават 191 места, а Либералните демократи 13. Партията на Brexit не взима нито едно място, а Шотландската национална партия 55. В парламента влизат още Партията на зелените с едно място и Уелската партия с три.

Първите официални резултати се очакват до два часа, а окончателните данни ще станат известни в петък по обяд.

Екзит полът е осъществен от агенция Ipsos Mori и обхваща 144  секции с участвали общо 22 790 избиратели.

Категоричното мнозинство на премиера Борис Джонсънще затвърди властта му и ще му позволи да действа свободно по плана си за излизането на Великобритания от Европейския съюз. „Това очевидно е идеалният сценарий за Джонсън“, посочва Тим Бейл, професор по политология към университета „Кралица Мери“ в Лондон пред Bloomberg.

За лидера на опозицията Джеръми Корбин обаче тези данни са неприятен развой на събитията. Той заложи успеха си на радикален план да увеличаване на данъците за богатите и национализации в редица индустрии. Ако резултатите се потвърдят, той ще трябва да се изправи пред нарастващ натиск да подаде оставка.

За Джонсън днешната победа е венецът на неговия поход към властта. След като оглави кампанията в подкрепа на Brexit преди три години, той остана свидетел на битката на своята предшественичка Тереза Мей, която на няколко пъти не можа да прокара сделката си с ЕС в британския парламент и впоследствие бе принудена да подаде оставка.

След идването си на власт през лятото и продължителни преговори Джонсън в крайна сметка успя да договори промени в споразумението за Brexit, но така и не успя да убеди парламента да ускори превръщането им в закон. Това бе достатъчно да го накара да свика предсрочни избори с надеждата гласоподавателите да му гарантират доверие и да му помогнат да спечели необходимото парламентарно мнозинство.

Днешният вот е трети в рамките на по-малко от пет години и първият през декември от близо 100 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 54 rate down comment 14
Ruddy
преди 4 години
*** най вероятно,ще си останете вие!Великобритания,отдавна е западаща страна(не казвам,че ЕС няма да я последва),обаче не виждам какво толкова се кефите на цялата пародия?Като се разпадне ЕС,ще се капсуловат 7-8 държави и до Гърция най вероятно няма да се ходи без виза!Как може всичко това да ви радва бе недоразвити психопати??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 56
Valentin13
преди 4 години
Блумбърг се оказва глупав човек, да плаща толкова много пари на всички червеи тук и по другите сайтове, писаха писаха глупости за Британия. Британския народ им завъртя един голям шамар!Британия става отново Великобритания. а глупаците ще си останат ***, правейки единственото което могат - да стоят на компютъра и да пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още