IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андронов: Надзорът на ЕЦБ засили легитимността на банките ни пред външния свят

Въпреки предизвикателствата, кредитните институции в България завършват отиващата си година с доста висок капитал, каза председателят на Асицацията на банките

13:14 | 13.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Партньорството с ЕЦБ е полезено и високоефективно, то донесе на България още един елемент на легитимност пред външния свят. Това заяви пред радио „Фокус“ Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България и Кънтри мениджър на КВС Груп за България.

Банките, които преминаха успешно стрес тестовете на ЕЦБ, получиха потвърждение за добрите практики, за добрият начин на работа, за стандарта и практиката на банкови дейности, които са близки или идентични с тези в еврозоната, посочи още той. Според него надзорът на ЕЦБ е подходящо сверяване на часовника за това, че нашите кредитни институции вървят по правилният път и че прилагат рискови политики и стандарти в най-висока степен приемливи за най-авторитетния европейски регулатор.

От думите на Андронов стана ясно още, че въпреки предизвикателствата пред банките у нас, те завършват отиващата си година с доста висок капитал. Той призна, че годината е била трудна.

„Имаше много предизвикателства, които започнаха с оценка на качеството и преглед на качеството на активите на банковия сектор и стрес тестове – 6 банки бяха въвлечени в процеса. Всъщност, той започна дори даже още през ноември и декември на 2018 г., продължи и през 2019 г. за около 5 - 6 месеца и отне доста енергия на банките, така че, това беше поне за 6-те банки сериозно предизвикателство“, обясни Андронов. 

Той добави, че другата трудност пред кредитните институции е дошла от ниските лихвени проценти, които особено на пазарите бяха даже отрицателни. "Имахме и политически фактори през изминалата година с голямо значение и голям резонанс в икономиката – избори в България, избори в Европа, Brexit, търговски войни. Всички тези неща имаха сериозно отражение върху икономиката на еврозоната, на Европа, на нашите търговски партньори и въпреки това мога да кажа, че на фона на тези предизвикателства годината беше успешна за банките, те завършиха или завършват с доста висок капитал“, каза председателят на УС на Асоциацията на банките в България.

Относно очакванията за догодина той посочи, че банките няма да имат коренно различна среда и дневен ред от отиващата си 2019 г. „Продължава тяхната активна политика и присъствие по отношение на кредитирането, на посредничеството, на разнообразяването на услугите. Една от големите теми в банковото всекидневие отново ще бъдат иновациите и високите технологии, развитието на дигиталните канали и други модерни способи на работа с клиенти, вътре като организация.

"Банките също ще отделят много внимание и на темите по управление на техните разходи с цел да ги управляват по-ефективно, да ги намалят по възможност“, каза Андронов.

Той подчерта, че консолидациите, които вървяха през изминалата година и не са приключили, ще продължат, като с особено внимание ще се следи развитието по темата за членство в Банковия съюз и в механизма ERM II.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 3 години
ТРЯБВА ДА СИ ДОСТА НАГЪР ЗА ДА БРЪЩОЛЕВИШ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ КАКВИТО СА ИЗПИСАНИ ОТ ДИМИТЪР В ТАЗИ СТАТИЯ!!КАКВА Я СВЪРШИХГЕ С БАНКАТА НА ЦЕКО И ИМАЙЛО БЕ ДИМИТРЕ??ДЪРЖАВНАТА БАНКА ББР ИЗКУПИ ЛИ ИМ НАДЦЕНЕНИТЕ АКЦИИ И ОТКРИ ЛИ ПЪТЯ НИ ЗА ЕВРОЗОНАТА?!!ПОНЕ АЗ НЕ СЪМ ЧУЛ ТОВА ДА СЕ Е СЛУЧИЛО.ЦЕКО И ИВАЙЛО СА НИ ВЪРЗАЛИ КАТО ТРИ СИНДЖИРА РОБИ И ЗАРАДИ СКАПАНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БАНКАТА СИ НЕ НИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ВРЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Месечната такса по сметките ми се пониши с 30%.Цената на интернет банкирането - с 20%.Годишната такса по кредитната ми карта - със 122%.Нагло, по банкерски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
CGY
преди 4 години
На всички ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 4 години
След КТБ и НАП не знам за каква легитимност говори този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още