IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Endeavor отличи трите български проекта с най-голям потенциал за растеж

Пилотната програма на глобалната предприемаческа мрежа в България оцени възможностите за развитие на Frudada, Cheese the Queen и Moré Noir

16:10 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Endeavor</p>

Снимка: Endeavor

Три фирми от десет компании финалисти бяха оценени най-високо в пилотното издание на програмата за растеж Dare to Scale на българския офис на глобалната мрежа Endeavor в подкрепа на предприемачи с голям потенциал. В класацията, която оценяваше какъв е потенциалът за глобален растеж, без значение от сектора или локацията, на първо място с най-много точки застана фирмата за здравословни храни и напитки Frudada с основател - Злателина Бежева, на второ място е компанията Cheese the Queen, направена от Вера Тинкова, а на трето място дизайнерската фирма на бански костюми– Moré Noir с основатели Сандра и Карла Клинчеви.

По специални критерии, в заключителния Demo Day, участниците в програмата Dare to Scale представиха своите компании в рамките на пет минути пред жури, в което участваха Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на Пощенска банка, Виктор Билянски, съосновател и главен технически директор на ScaleFocus, Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, и Сабина Гьошева, съосновател на BY FAR и Endeavor предприемач.

Всяка компания беше оценена на база на потенциала пред бизнеса, стратегия за растеж и презентационни умения. Компании от бизнеса със здравословни храни, иновативни IT предложения, практически технологични решения за бита и дизайна, се включиха в надпреварата да покажат модерни идеи.

За представянето си, в продължение на четири месеца, между септември и декември, участниците в програмата преминаха през осем специализирани обучения и индивидуални менторски сесии, водени от утвърдени мениджъри и предприемачи от мрежата на Endeavor Bulgaria, сред които създателите на Телерик  ̶  Васил Терзиев и Светозар Георгиев, съоснователят на BGmenu - Владимир Давчев, сайт мениджърът на Uber  ̶  Александър Попов.

С предприемачите от десетте компании в програмата се ангажираха повече от 20 бизнес лидери, с тях бяха проведени общо 75 часа менторски сесии. Организаторите на Dare to Scale отчетоха висока степен на удовлетвореност (над 90%) сред участниците в пилотното издание.

Призьорите от пилотния проект получиха награди  ̶  допълнителни часове индивидуални менторски сесии с бизнес лидери от мрежата на Endeavor, медийно представяне в Bloomberg TV Bulgaria, както и специални преференции от Пощенска банка.

Компанията Frudada, класирана на първо място, получи и покана да се присъедини към годишната сбирка на Endeavor – събитие, което събира на едно място селектираните предприемачи, менторите и борда на директорите на българския офис на предприемаческата мрежа.

„Високо оценяваме резултатите от първата програма за растеж у нас Dare to Scale 2019 на Endeavor Bulgaria, която активно подкрепихме като основен партньор, коментира Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на Пощенска банка. – Очаквам тя да продължи да се развива и да се налага като еталон за успех, като модел за израстване на перспективните scale up компании в България. Поздравления на всички финалисти в първото ѝ издание – вярвам, че участието в Dare to Scale ще има висока добавена стойност за техния бизнес и за разгръщането на плановете им. Ние в Пощенска банка устойчиво насърчаваме предприемачеството и инвестираме целенасочено в екосистемата, защото вярваме, че това е начинът всички участници на пазара да растат и да бъдат конкурентни. Щастливи сме, че с партньорството на Endeavor Bulgaria и с know how на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, можем да допринесем българският бизнес да стане още по-конкурентен и печеливш.“

Виктор Билянски, съосновател и главен технически директор на ScaleFocus, подчерта, че с подкрепата на Еndeavor и предприемаческата екосистема в България ще има все повече успешни компании, които да споделят своите знания и постижения, за да може България да се превърне в “едно страхотно място за правене на бизнес и развитие на младите хора“.

Изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков очаква повече фирми да се включат в програмата, защото „имаме още какво да надграждаме”.

„Радвам се от резултата, който участниците показаха! Най-важното качество, за да успееш в днешно време, е никога да не се отказваш и да не се притесняваш да мислиш глобално. Единственото истинско препятствие, което ще има да превъзмогне всеки един участник, е да пребори себе си, съветва Сабина Гьошева, съосновател на BY FAR и Endeavor предприемач.

Ирина Енчева, мениджър предприемачески подбор и растеж на Endeavor Bulgaria, сподели, че участниците впечатляват с представянето на бизнесите и амбициите си пред общността на Endeavor. Тя коментира, че благодарение на проекта Dare to Scale всеки от предприемачите ще разшири мрежата си от бизнес контакти  и това ще им помогне да да израснат като лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още