IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме през данъчната 2020 г?

Влиза в сила затягане на режима за регистрация по ДДС, в акцизните складове ще има камери и на входа, и на изхода

09:50 | 01.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че откакто поеха властта, от ГЕРБ обещаха да не вдигат налози и да не предприемат кардинална промяна в данъчната система, през 2020 г. влизат в сила важни корекции в данъчните закони. По традиция на управляващите измененията бяха въведени чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Подобен начин на прокарване на промени в данъчната система стана практика на финансовото министерство, откакто Владислав Горанов го оглавява. От опозицията пак възразиха срещу това ключови изменения във всички данъчни закони да се правят през преходните и заключителни разпоредби само на един и пак възражението "увисна". Нещо повече, тази година играта на „тото“ с текстовете стигна дотам, че промени в данъчните закони бяха направени и през Закона за държавния бюджет.

С изненадващи поправки в преходните и заключителни разпоредби на най-важния финансов закон – този за бюджета, се реши между двете му четения да се поставят камери за видео наблюдение не само в акцизните складове за течни горива, както предвиждаха последните приети промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), а и в складовете за тютюневи изделия и алкохол. 

Камерите ще бъдат разположени само на входа и изхода на складовете. Във вътрешността им вече има такива. В приетите на второ четене текстове обаче не е прецизирано как и колко служители ще трябва да следят денонощно цистерните, които влизат и излизат от складовете. На едно oт последните заседания на ресорната Комисия по бюджет и финанси в Народното събрание стана ясно, че след като се види ефектът от видеонаблюдението на входа и изхода на складовете, ще се прецени дали да се въведе такава мярка и за други акцизни стоки, а предложението в текстовете да бъдат включени и складовете за алкохол отпадна. Явно, обаче, управляващите са размислили и са решили да затегнат контрола. Председателят на комисията Менда Стоянова обясни тогава, че новата мярка се въвежда, защото имало много коментари, че крачката е „половинчата“ и няма да има ефект. В крайна сметка допълнителното видео наблюдение беше прието почти единодушно. 

Пак чрез промени в Закона за държавния бюджет депутатите решиха онлайн платформи да бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване. По предложение на депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ платформите се задължават да предлагат "категоризирани" или "регистрирани" обекти за краткосрочно настаняване. Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. 

С предложението на депутатите, гласувано в зала, се дава възможност за сключване на споразумение между държавни органи/общини и лица, които осъществяват посредническа дейност за онлайн предлагане на туристически услуги. В текстовете контролът по предлаганите услуги се извършва от министъра на туризма или оправомощено от него длъжностно лице, които могат да направят искане до районния съд за спиране на дадена платформа, ако тя предлага обект, който не е регистриран.

Според приетите текстове платформата може да бъде спирана за срок от две седмици при първо нарушение или 30 дни при повторно такова. Освен това за нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лв. за физическите лица, които не са търговци, а за едноличните търговци и юридически лица - имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв.

Любопитното е, че по тези текстове нямаше никакви дебати и на практика с гласуването им парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2020 г.

Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още