IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия в Камарата на представителите приближи Тръмп до ръба на импийчмънт

Ако бъде отстранен от власт той ще трябва да бъде съден в Сената в началото на следващата година

22:15 | 13.12.19 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Комисия в контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ приближи президента на страната Доналд Тръмп до ръба на импийчмънт, след като одобри две обвинения срещу него, произтичащи от усилията му да притисне Украйна да разследва политическия му опонент от Демократическата партия Джо Байдън, предава Ройтерс.

Дълбоко разделената Юридическа комисия гласува с 23 на 17 гласа за одобряването на членовете на обвинението за импийчмънт. С него Тръмп се обвинява в злоупотреба с власт на високия си пост, за да окаже натиск върху Украйна да разследва евентуалния му съперник на президентските избори през 2020 г. Джо Байдън от Демократическата партия.

Комисията подкрепи и второто обвинение за импийчмънт за възпрепятстване на Конгреса да разследва скандала.

Ако Камарата гласува следващата седмица за отстраняване на Тръмп от власт, каквито са очакванията, той ще стане третият американски президент с подобна съдба. Но шансовете да бъде отстранен от служба са близки до нулата, защото Сенатът, който е доминиран от републиканците, ще има последната дума.

По време на изслушвания в Конгреса демократите обвиниха президента, че е застрашил американската конституция, поставил е под риск националната сигурност и е подкопал честността на изборите през 2020 г., като е поискал от украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли да разследва Байдън.

„Днес е тържествен и тъжен ден. За трети път през последния по-малко от един век и половина Юридическата комисия гласува членове на обвинение за импийчмънт срещу президента“, каза председателят на комисията от Демократическата партия Джери Надлър.

Републиканците защитиха Тръмп и обвиниха демократите в политически мотивиран фарс, целящ да преобърне изненадващата му победа на президентските избори през 2016 г.

„Тъжен, смешен фарс в Камарата на представителите. Това трябва да приключи бързо“, написа в Twitter председателят на Юридическата комисия в Сената Линдзи Греъм от Републиканската партия, която често защитава пламенно Тръмп.

Ако бъде отстранен от поста си, американският президент ще бъде съден в Сената в началото на следващата година, точно когато предизборната кампания за изборите през 2020 г. започва да набира скорост.

Байдън, който е бивш вицепрезидент на САЩ, е водещият кандидат на демократите да се изправи срещу Тръмп на изборите през ноември. Американският президент твърди, че Байдън е бил замесен в корупция в Украйна и трябва да бъде разследван, но без да предоставя конкретни доказателства за твърденията си. Демократът отрича да е вършил нередности.

Междувременно Тръмп нарече процеса за импийчмънт срещу него "измама" и каза, че не би имал нищо против един дълъг съдебен процес в Сената. Той добави и че иска да види анонимния разобличител, чието оплакване накара демократите в Камарата да започнат разследването, предадоха Ройтерс и БТА.

Тръмп направи това изявление преди преговорите в Белия дом с президента на Парагвай Марио Абдо Бенитес, който е на посещение в САЩ.

"Това е много тъжно нещо за нашата страна, но изглежда е много добро за мене в политически план", каза президентът, като се мотивира с факта, че рейтингът му се е покачил. Малко по-рано Юридическата комисия на Камарата на представителите одобри двата члена на обвинението за импийчмънт срещу него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Кое е заплаха за националната сигурност, бе? Това, че е изобличил един мpъсник бивш вицепрезидент, затънал в корупция? Защо няма разследване срещу брайдън, след като мерзостите му са очевидни? Или това, че е забавил военната помощ за престъпния хохълски режим в украйна? Какво общо има американската национална сигурност с тоя режим в другия край на света?Доналд и Руди Джулиани скоро ще си отворят устите - и тогава ще стане страшно за "демократическите" престъпници !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още