IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Германия се намира пред разпад

Ако ХДС не изпълни исканията на социалдемократите, има голяма вероятност широката коалиция в Германия да спре да съществува

18:22 | 14.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалдемократическата партия на Германия си избра ново ръководство, което обещава да фокусира предимно върху леви политики. Освен това формацията ще настоява за отстъпки от страна на коалиционния им партньор в управлението – Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Ако ХДС не изпълни исканията на социалдемократите, има голяма вероятност широката коалиция в Германия да се разпадне. Това би довело до политическа криза в най-голямата икономика в Европа.

Как се стигна дотук?

Управляващата коалиция се роди от необходимостта да се прекрати продължителния политически застой след изборите през 2017 г. Много депутати от Социалдемократическата партия не искаха да участват в поредна коалиция с консервативния блок на Меркел. Междувременно и двете партии губят подкрепа, тъй като избирателите се обръщат към крайно дясната „Алтернатива за Германия“ или „Зелените“. Това създава допълнително напрежение между коалиционните партньори.

Какво следва?

Коалиционните лидери ще се срещнат преди Коледа, за да обсъдят кои искания на социалдемократите могат да бъдат изпълнени, за да останат в правителството. Ако двете страни постигнат консенсус за продължаване на преговорите, ще отнеме седмици или дори месеци, докато се стигне до някое конкретно решение.

Какви са шансовете за споразумение?

Към момента двете формации изглеждат силно отдалечени една от друга. Исканията на новите лидери на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и Саскя Ескен надвишават далеч предварителното споразумение между партиите преди формирането на широката коалиция. Поради това е почти невъзможно ХДС да изпълни всички желания на партньора си.

Валтер-Борянс настоява за допълнителни инвестиции в размер на 450 млрд. долара през следващите 10 години, докато Ескен предлага минималната заплата да се увеличи до 12 евро на час. Също така лидерите на лявоцентристката партия отправиха остри критики срещу председателя на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, тъй като тя се обявява за ръст на разходите за отбрана.

Каква е реакцията на блока на Меркел?

ХДС побърза да обясни, че няма да се съгласи за предоговаряне на коалиционното споразумение. Партията е твърдо против отказа от политиката на балансиран бюджет, въвеждането на данъци за богатите и преразглеждането на климатичната сделка от септември.

Има някои точки, по които може да бъде постигнато споразумение. Това са засилване на инвестициите или по-постепенно увеличение на минималната работна заплата. Големият въпрос е дали тези отстъпки ще са достатъчни за Ескен и Валтер-Борянс.

Предсрочни избори или правителство на малцинството?

Ако социалдемократите напуснат коалицията и оттеглят парламентарната си подкрепа, има вероятност Меркел да се задържи на власт. Но някои анализатори смятат, че тя едва ли ще има желание да управлява чрез правителство на малцинството. Предсрочните избори в Германия не се случват често. Всеки път към нови избори задължително включва вот на доверие в германския парламент.

Как ще изглежда Германия след Меркел?

Постът на Меркел е широко отворен за нови наследници. Нейната партия запазва доминацията си в политическото пространство с между 25% и 28%, сочат последните социологически проучвания. Но Крамп-Каренбауер не успява да разшири подкрепата за формацията. „Зелените“, която е втора политическа сила в страната към момента, оказва силно въздействие върху блока на Меркел. От партията обявиха, че са готови да управляват с ХДС или Социалдемократическата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Зелените са готови да управляват с кой да е??? Да се надяваме , че немския бюргер все още , повтарям все, още е прагматик и умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Всичко е от Климатичните промени или от климактеричните, взех да се бъркам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
За разлика от тях, ние сме бетон!Боце освен с Тръмп се срешна и с демократите.От там заповядаха - веднага наш човек за министър!И един излетя, и Цачева сегна на изпразненият стол....https://youtu.be/R8g09vfYNBYкъм 30-тата минута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още