IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинските специалисти излязоха на национален протест

Те настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов

15:53 | 15.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Медицинските специалисти излязоха на национален протест пред Министерския съвет и обявиха, че здравната система е “здравеопасна”, съобщава БТА. 

Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която да го информират лично за исканията си. 

“Тук сме, защото през тези 10 месеца нашите искания не бяха изпълнени, обиколихме всички институции, комисии, министерства, парламентарни групи, всички много ни съчувстват и разбират, но след това нищо не се променя, проблемите отново си остават само наши”, коментира медицинската сестра Мая Илиева.

По думите ѝ липсват над 30 хил. медицински специалисти, тъй като се налага да се работи на 2-3 договора, 24 и дори 36 часа без почивка. Извънредният труд и ниските заплати са сред основните бариери пред работещите в сектора. 

Същевременно според Илиева в българското здравеопазване няма контрол колко извънреден труд се работи в болниците, колко медицински специалисти са необходими, няма стандарти и няма остойностяване на техния труд. 

“ Искаме властимащите да не абдикират от своите задължения, да направят реформа в здравеопазването, да се промени моделът на финансиране”, посочивва Илиева. Тя отбеляза, че в момента всички болници са търговски дружества и трябва да генерират печалба. Същевременно медиците зависят от броя пацеинти по клинични пътеки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
penman
преди 4 години
Тази хубосница Мая Илиева като адашката си много обича камерите и микрофоните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още