IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Libra застрашава финансовата система

Проектът е убедителен, но твърде амбициозен, твърди финансистът

17:15 | 15.12.19 г. 5
Емил Хърсев: Libra застрашава финансовата система

Представянето на Libra беше убедително, но беше твърдe амбициозно и видимо застрашава начина на функциониране на финансовата система. Поради това проектът Libra на Facebook ще остане в историята. Това каза Емил Хърсев, финансист, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Европейските регулатори са категорични, че няма да бъде допуснато функционирането на тази криптовалута в ЕС. Отношението към дигиталната валута е отрицателно. Всеки се страхува от идеята за създаването нова частна световна банка, която да емитира валута".

По думите му, ако централните банки бъдат заместени във функцията си на монополен емитент, те не биха имали средството да регулират паричното предлагане.

"Libra беше замислена с кошница от резервни валути и с различни по състав конфигурации на резервите според развитието на обращението. Това би означавало цели държави да не са в състояние да контролират собственото си парично предлагане".

Според него никой не може да си представи банкова система, когато има нов платежен център като Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Въведеното неправилно емитиране на пари е съществена причина за нарастващи щети.При запазване на грешката на централната банка, икономическият растеж създава условия за допълнителни щети. Нараства опасността за катастрофална криза.За да забави развитие на криза, централната банка въведе занижени лихви.Спасението от криза е възможно. За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
troika
преди 4 години
Перспектива за частните акционери на Фейсбук, как да го разрешат това европейската и националните банки и правителства, да им вземат кокала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
kane
преди 4 години
или либра или долар - не може и дветеп.с.еврейте ще решат - те контролират и двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
Mohave __
преди 4 години
Откакто централните банки спряха да контролират предлагането , а скоро няма да могат да контролират каквото и да било - Либра ще си е съвсем на място . Тя е замислена с перспектива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още