IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Овчаров: Русия няма да спре транзита на газ през Украйна преди края на зимата

Доставките през „Турски поток“ ще бъдат икономически по-изгодни от транзита през Украйна и Румъния, смята бившият енергиен министър

12:56 | 16.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия не може да си позволи да спре транзита на природен газ през Украйна преди края на зимния сезон, тъй като строежът на „Северен поток 2“ се забави значително, сподели бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на bTV. 

Според Овчаров забавянето на осигуряване на разрешение на строежа на „Северен поток 2“ през територията на Дания отлага пускането в експлоатация на газопровода поне с шест месеца и поради тази причина Москва ще удължат транзита на газ през Украйна поне до края на зимния сезон.

По отношение на строежа на „Турски поток“ през българска територия Овчаров посочи, че забавяне в строителната дейност очевидно има, но не може да се говори за заобикаляне на страната ни по отношение на маршрута на газопровода. Въпреки това, той смята, че докато не завърши строежа на българския участък, „всичко може да се случи“.

„Съмнявам се, че строителната дейност на „Турски поток“ през България ще приключи до май 2020 г.“, коментира Овчаров, подчертавайки, че полагането на тръбите от участъка едва ли достигат темп от 5 км на ден.

По неговите думи транзитът на газ от Русия през Украйна за България след 31 декември ще приключи.

„Няма как по една и съща тръба да тече газ и в двете посоки“, посочи Овчаров.

Според него доставките на газ за България ще се извършват през готова част на „Турски поток“.

„Няма риск за енергийната стабилност на страната. Така ще бъде и по-евтино, тъй като това лято Румъния увеличи транзитните такси“, добави още той. Именно поради тази причина входната точка на границата с Турция е значително икономически по-изгодна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Само че договорните отношения между Газпром и клиентите на които продава газ не изтичат. А по тези договорни отношения се дължат неустойки. Та как точно ще се замени транзита през Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 години
***, нас ни интересуват отношенията на гЪзпром с Булгаргаз. Ние Българите, не вие, имам договор до 2030
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ами много е просто но няма кой да чете. Такива като теб май не знаят буквите.След нова година изтичат договорните отношения между Газпром и Нафтогаз.. Кви неустойки кви пет лева.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ама верно ли имат възможност да заменят транзита през Украйна? Или са само предположения? После може да ни обясниш и какво става с неустойките, които Газпром ще има да плаща.И за накрая като бонус ако ми кажеш този Румен Овчаров в качеството си на къф капацитет се изказва печелиш матрошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
dakl
преди 4 години
Може , може и още как. Хранилищата са пълни на 100%, освен това Газпром има и други руски доставчици на природен газ , могат да доставят с такери и втечнен газ до големите европейски пристанища и от там по изградената система европейски газопроводи до потребителите. А че в Украйна ще мръзнат не е руски проблем, за Крим и Донбас топлоподаването е гарантирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Какво стана с подкрепата за братска Украина? Нали трябва да покажем на германците как се прави, като задължително купуваме газ от Украина, помагайки им по този начин в борбата срещу руската окупация! Да се засрамят дойчовците, да видят те как постъпва една истинска съюзническа държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
supertrader
преди 4 години
5 км на ден е 30 за седмица и 100-120 за месец, това е много бързо строителство ако не си оставят ръцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Румен Овчаров: Русия няма да спре транзита на газ през Украйна преди края на зимата Ама верно ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Доставките през Турски поток ще бъдат икономически по-изгодни от транзита през Украйна и Румъния, смята бившият енергиен министър А през Балкански поток, а зидарю?! Оти ги ручаме жабетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още