IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

31 декември 2019 г. - Какво ще стане с транзита на руски газ през Украйна?

Алтернативите на украинската транзитна инфраструктура не разполагат с достатъчно капацитет, за да я заменят

10:39 | 17.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Часовникът тиктака. Дългосрочният договор за транзит на природен газ между Русия и Украйна изтича на 31 декември тази година. Шансовете за постигане на споразумение между двете страни преди крайния срок са малки, пише Euractiv.

Украйна представлява ключов транзитен път за руския газ към Централна Европа. В края на годината изтича текуща сделка между двете бивши съветски държави, регулираща транзита на газ. Времето за подписване на споразумение намалява, а отношенията между Москва и Киев са напрегнати още от руското нахлуване в Източна Украйна през 2014 г. 

Киев печели 3 млрд. долара годишно от транзитни такси и иска да запази колкото се може повече от тези приходи. Освен това страната е инвестирала големи суми пари в изграждане и подобряване на своята транзитна газова инфраструктура, привеждайки я в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС).

В същото време Русия активно работи по приключването на строителната дейност по своите два газови флагмана - „Северен поток 2“, по който Москва ще доставя газ за Германия, и „Турски поток“ - чиято идея е да снабдява със „синьо гориво“ Турция и оттам България, Сърбия, Унгария и Австрия.

През последните години тактиката на руския държавен енергиен гигант „Газпром“ при транспортирането на газ беше да зарежда съществуващите тръбопроводи, заобикалящи Украйна, до максималния им капацитет, докато украинският коридор беше използван като отговор на колебанията при търсенето.

Обратно, Украйна спря да купува газ от Русия от 2015 г. Вносът се осъществява чрез реверсивен поток от европейските страни. В момента има три реверсивни маршрута, като основният е този през Словакия с капацитет от близо 15 млрд. куб. м годишно.

Русия често прави саркастични забележки, посочвайки, че газът от реверсивните потоци също е руски. Украйна обикновено отвръща, че този метод на доставки е по-евтин, отколкото доставките, който Газпром продава на украинската "Нафтогаз". През зимата Украйна използва газ от мащабните си подземни хранилища , които имат огромен потенциал и за клиенти в Централна Европа.

Съществуват редица пречки пред цялостна нова сделка между Русия и Украйна, като политическият спор между Киев и Москва, проруският бунт в Източна Украйна и съдебните спорове между „Газпром“ и „Нафтогаз“.

Опитът на предишната Европейска комисия (ЕК) с председател Жан-Клод Юнкер да посредничи в така наречените „тристранни преговори за газ“ се провали. Украйна и Русия продължават да преговарят двустранно, игнорирайки ролята на ЕС. Въпросът беше обсъден и в Париж на 9 декември между президента на Украйна Володимир Зеленски и руския държавен глава Владимир Путин.

Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който посредничи в тристранните преговори, заяви, че изпълнителната власт на блока е предложила Русия и Украйна да сключат транзитен договор за най-малко 10 години с клауза за доставка на минимум 40-60 млрд. куб. м годишно гарантирани количества и възможност за доставка на допълнителни гъвкави обеми между 20 и 30 млрд. куб. м. За сравнение, през последните няколко години над 80 млрд. куб. м годишно газ е преминал през Украйна. Максималният капацитет на Украйна е над 140 млрд. куб. м.

Шансовете да се постигне споразумение навреме, за да се избегне прекъсване на доставките, са малки не само поради сложността на разговорите, които включват плащания по съдебни спорове, но и поради интереса на руската страна да продава газ на по-високи цени.

Може ли „Северен поток 2“ и „Турски поток“ да заменят украинския транзит?

"Газпром" имаше такава амбиция, но поради различни причини "Северен поток 2", с планиран капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно, закъснява и няма да започне да функционира преди средата на 2020 г. Нещо повече, проектът, както и „Турски поток“, вероятно ще понесат и тежките удари на американските санкции.

Първата тръба на „Турски поток“ с капацитет 15 млрд. куб. м годишно е проектирана за турския пазар. Що се отнася до продължаването на „Турски поток“ през българска територия под името „Балкански поток“, полагането на тръбите все още продължава.

Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 4
tisia
преди 4 години
...." Скоро тук ще сме наводнени с газ" .......Дааа, но няма да сме наводнени а нагАзени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Споко, пич. Европа без газ няма да остане. Виж, че от всякъде се натягат да ни доставят - руснаци, араби, американци... Скоро тук ще сме наводнени с газ. А с инсталирането на собствени енергоизточници, нуждите ни леко полеко ще започнат да намаляват. Тогава доставчиците сами ще почнат да си подбиват цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 11
fon
преди 4 години
Е то Русия и Киев щеше да прегази и Евразийски съюз щеше да прави, пък обедня много и спрямо България та стана пак за смях като по соц време.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EURСпокойно. В района няма да е само американски газа. Вече има и азeрски.https://***.mei.edu/publications/azerbaijani-gas-now-ready-flow-all-way-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Грета Тумберг не се скара на шистаците, че тровят.Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Фюрера,И Третият Райх щеше да идва, и комунизма щеше да идва.... Де ги?Айде да не бъркаме реалност, пропаганда и фантазии. А?Я преброй търсенето, предлагането и НЕОБХОДИМИТЕ танкери.И колко ги има към момента.То е ясно, че по-евтин от американският шистов газ няма.Нали са молекули на свободата!Нищо, че шистаците са до уши в дългове - ние сме за светлото демократично шистово бъдеще!Нали така?Така,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 13
fon
преди 4 години
Американският газ измества руския от Европа и без това чувствително с месециhttps://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htmhttps://***.eia.gov/dnav/ng/NG_MOVE_EXPC_S1_M.htmТа ще може да транзитираме американси газ от Гърция към Украйна и Молдова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
kolq
преди 4 години
За разлика от 2009 година, нов договор ще бъде подписан на условията които диктува Русия. Ако Украйна ще спре газ, това макс ще продължи половин година докато не бъде завършен СВ-2 и ЮП. Отделно има компания Новатек която със радост ще помогне на Газпром да удовлетворят контрактите със втечен газ. От която гледна точка да съм гледал, Газпром е в много добра позиция. Ако ще се съгласят да върнат 3млрд по Стокхолмски съд, тогава Украйна може завинаги да забрави за отстъпка по цената на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
В статията има някои неточности и премълчавания, които превръщат цялостното съдържание в съмнително:1. Капацитетът на всяка тръба от "Рурски поток" по данни на Газпром е 15.75 млрд кубика, а не 15.2. Твърди се, че Украйна била инвестирала в някаква модернизация, докато истината е, че основните тръбопроводи са от съветско време и са в съответното състояние. Не случайно Нафтогаз от години се опитва да продаде дял в тях за да принуди друг (ЕС) да ги модернизира.3. Дори в пикови моменти в последните години транзитът през Украйна не е надхвърлял 90 млрд кубика, като самият внос на Украйна е около 12 млрд. Т.е. чистият транзит през тази съмнителна територия е около 78 млрд кубика, който лесно се покрива от новите 55 млрд на СП-2 и 31 млрд на ТП.4. Украйна разполага с големи газохранилища, но те са разположени максимално на запад, което изключва употребата им в случай, че посоката се обърне (с внос от запад-северозапад), а отделно за да работи цялата тази система, трябва някой да я поддържа с налягане. Т.е. ако транзитът от изток спре всичко това става безполезно.5. Сделката е преди всичко политическа и не зависи по никакъв начин от украинците, тъй както ЮП преди няколко години не зависеше от българите6. ЕС е много по-добре подготвен за газова криза - това да, но е вярно на половина - другата половина е, че Газпром и Русия са много по-добре подготвени, понеже огромната част от газът в газохранилищата е руски(на ГП) а отделно руснаците вече имат значителен изнс на втечен газ, който може да закърпи положението.7. И последно - самият ЕС не желае да се прости с евтиния руски газ. Факт е, че най-големият защитник на СП-2 са Германия, Австрия и Чехия - страни, които дават над 1/3 от БВП на ЕС, а по отношение на промишлеността - вероятно близо половината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Имам чувството, че тая тема се дъвче всяка година и резултатът е винаги един и същ - нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още