IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 2-о място в ЕС по ръст на разходите за труд

Въпреки забавянето на растежа на тези разходи в страната ни през третото тримесечие той възлиза на 10%

14:29 | 16.12.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Темпото на растеж на заплатите в еврозоната и в целия ЕС се забавя леко през  третото тримесечие на 2019 г. спрямо предходните три месеца, като в същото време България остава в челната тройка на страните с най-високо повишение на заплащането на труда, показват данни на Евростат.

В еврозоната заплащането на труда се увеличава през третото тримесечие на годината с 2,6% на годишна база след повишение с 2,8% през периода април - юни, докато в рамките на целия ЕС растежът се забавя до 3,2% от 3,3%.

Същевременно обаче общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица (включващи данъци, заплати и други разноски) се увеличават с 2,6% в еврозоната след повишение с 2,8% през предходното тримесечие, а в рамките на ЕС растежът се забавят до 3,1% от 3,2 на сто.

Тенденцията за значително нарастване на възнагражденията в цяла Централна и Източна Европа се запазва. Единствено Словения и Хърватска са изключение в тази тенденция. В сравнение с еврозоната ръстът за последните 24 месеца в този регион е с 2 до 4 пъти по-висок. 

Аналогичното проучване на Евростат за България показва забавяне на растежа на заплатите през третото тримесечие на 2019-а година до 10% от 11,3% през второто тримесечие. Въпреки това нашата страна остава в челната тройка, изпреварена само от Румъния  и Унгария.

Общите разходи за труд за един отработен час в нашата страна също продължават да нарастват сравнително силно с 10,0%, макар и след скок с 11,4% през второто тримесечие, но и след слаб растеж с 8,8% през същия период на 2018-а година. По този параметър страната ни е изпреварена само от Румъния, където общите разходи за труд нарастват през третото тримесечие с 13,2 на сто. 

За последните 2 години разходите за труд в бизнес сектора в страната ни са нараснали със 17,9%. По-висок ръст за периода от третото тримесечие на 2017 г. до третото тримесечие на 2019 г. e отчетен в едва три други страни - Румъния, Латвия и Унгария. 

За последните 12 месеца ръстът на общите разходи за труд в България е 10% и е вторият най-висок след този в Румъния. Данните разкриват още, че във всички страни без Унгария заплатите в публичния сектор растат по-бързо от тези в частния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 4 години
:) инфлацията е съотношение между парите и стоките в обръщение . Инфлацията е ниска статистически заради безпрецедентното увеличаване на стоки и услуги предлагани и се наблюдават балони в активите който не могат така бързо да увеличат предлагането .Та с две думи - паричното предлагане е само едната част от уравнението и заради това неговото увеличаване не води еднозначно до инфлация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Според Oxford Dictionary, най-пълния речник на английския език инфлацията е "An increase in the volume of money and credit relative to available goods resulting in a substantial and continuing rise in the general price level". Инфлацията не е ръст на цени, а ръст на парите в обръщение, а това "парично предлагане" е плод на ума на някой некадърен и бездарен преводач. Недей да пишеш глупости, за неща, които очевидно не си разбрал черпейки дезинформация от този сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
че ръста на заплатите по нашите територии последните години идва предимно от държавната администрация ... *** ис прав де, нека ги изгоним ! за добро ще да е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 4 години
увеличеното парично предлагане не води еднозначно до инфлация ,недей да спекулираш с числа който не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
И да не се учудвате на това ле-еко разминаване с данните от НСИ. Гущеров си е измислил много по-добра статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Ами това е напълно нормално статистически, инфлацията у нас между 7 и 11% годишно и това значи, че цените се удвояват на всеки 8-10 години на всички жизнено-необходими продукти и услуги. Реално само за 2019 са отпуснати поне 7-8 милиарда лева нови кредити от б***нките, а БНБ е вдигнала парите в обръщение с над 10% и това се отразява силно на цените естествено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Не знам, ама викнете майстор в къщи или на вилата, или пък опитайте да построите нещо на ливадата, макар и непретенциозно. Тия в публичния сектор ли са, в частния ли са - не е ясно. Заседнали са някъде между тефтерите на Евростат и не са влезли в сметката. Разходите за труд са нараснали с почти двойно за отминалите десет години. Надницата беше с горница 70 лева, сега е 120-130 лева. Може и за 50 лева някой да се цани, ако режете дървета на двора, но ще иска да си прибере дървата. А, всъщност, това засяга обикновения човек, а не дали чиновникът в публичния сектор е успял да стигне 1000 лева нетна заплата и след половин година спестявани е успял да си купи един моторен тример да си коси сам тревата на село и да не вика никого от тия - необхванатите от Евростат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Нормално е разходите за труд у нас да растат бързо. През 2019 ставаме свидетели на рекордна инфлация невиждана от 90-те насам, която премина 10%, и ръст на разходите за труд с това темпо даже е малко имайки в предвид свиването на работната сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Е като свършиха робите, ще трябва да се наемат по-нормалните хора, които пък не работят "безплатно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 8
bstoyano
преди 4 години
Нормално. Нали стартираме от най-ниската база. Подла статийка, обслужваща интереса на капиталистите - местни и задгранични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още