IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Дания прехвърлят тежестта от отрицателните лихви върху клиентите си

След почти осем години отрицателни лихви банките започват да изпитват сериозни трудности

21:22 | 16.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

В Дания, където лихвите са под нулата по-дълго от където и да било другаде, повечето от най-големите банки тази година започнаха да пренасят разходите по тях и върху дребните вложители. Но сега лявото правителство на 42-годишния премиер Мет Фредериксен поставя под въпрос законността на тази стъпка.

Залогът е много голям. Централната банка на Дания използва паричната политика, за да задържи кроната, привързана към еврото. Гуверньорът Ларс Роде казва, че лихвените проценти може да не станата положителни чак до следващото десетилетие, а режимът вече принуди банките драматично да променят своите бизнес модели, за да оцелеят.

Кйелд Госвиг-Йенсен, изпълнителен директор, отговарящ за отдела за правните въпроси на Датската асоциация на банкерите в Копенхаген, казва, че законодателството е ясно.

„Няма нищо в закона, което да пречи на банките да прилагат отрицателни лихвени проценти по депозитните на частните клиенти“, каза той и добави: „Отрицателните лихви за частни клиенти покриват само разходите, които самите банки правят. И според нашата оценка това е напълно в съответствие със закона".

Но министърът на бизнеса Саймън Колеруп каза, че Органът за финансов надзор (ОФН) ще проучи въпроса по-внимателно.

„Предварителната оценката на ОФН гласи, че на датските банки е позволено да начисляват отрицателни лихви, тъй като според действащото законодателство това е договорно дело между банките и техните клиенти", каза Колеруп. Независимо от това „Важно е да се получи пълна яснота по отношение на правилата и затова поисках от ОФН задълбочена оценка“, каза той.

Социалистическата народна партия, от своя страна, призова парламента да проучи дали Дания трябва да въведе „механизъм, който не позволява на банките да налагат отрицателни лихви на своите клиенти".

В понеделник финансовото министерство публикува доклад за икономическите перспективи на Дания, който включва раздел за отрицателните лихви. Министърът на финансите Николай Вамен казва, че иска банките да са здрави, но това трябва да бъде постигнато „по отговорен начин, без непременно да се натоварват на клиентите с допълнителни разходи".

Подобни опасения бяха изразени и в други части на Европа, където отрицателните лихви вече са считани за норма. Финландския орган за финансов надзор миналия месец стигна до заключението, че законът не забранява изрично тази практика, но също така я нарече „проблемна.“ Засега финландските банки не са прехвърлили отрицателни лихви върху клиентите си.

Нараства и политическото раздразнение относно отрицателните проценти, като европейските финансови министри започват да се противопоставят на политиката на Европейската централна банка.

В паричната политика има един аргумент срещу защитата на потребителите от отрицателни лихви по депозитите, който гласи: ако харчат вместо да спестяват, те действат в съответствие с целите на експанзионистичната парична политика. Въпросът е дали хората ще купуват повече неща или ще бъдат привлечени към рискови възможности за инвестиране, в стремежа си да избегнат отрицателните лихвени проценти.

Банките в Дания, където основният лихвен процент за пръв път беше установен под нулата в средата на 2012 г., не дочакаха законодателите и регулаторните органи да вземат решение. Jyske Bank, Sydbank и Spar Nord Bank прехвърлиха отрицателните лихви върху най-богатите си клиенти.

Първата датска банка, която прехвърли разходите по отрицателни лихви на най-богатите си клиенти, беше Jyske Bank. Още през август, когато заемодателят обяви, че предприема такава стъпката, той изрази опасения, че положението на отрицателни лихви може да продължи още осем години.

„Следя продължаващия дебат относно отрицателните лихвени проценти, както в Дания, така и в чужбина", каза Колеруп и добави: „Разбирам защо това е тема, която привлича много внимание както от банки, така и от клиенти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
pioner
преди 4 години
Трябва да когато им начисляват отрицателните лихви и да ги таксуват за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още