IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите и най-лошите прогнози за петролните пазари през 2019 г.

Въпреки множеството критични моменти праз тази година, цените на петрола останаха сравнително стабилни

08:40 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимнка: Ройтерс</em></p>

Снимнка: Ройтерс

Няма нищо по-лошо от необузданата волатилност за онези банкери и анализатори, които са достатъчно смели, за да правят прогнози за цените на петрола. Този кошмар, обаче, не може да ги спре дори и в най-неблагоприятните случаи.

В последния месец на 2018 г. банките и анализаторите решиха да разкрият своите прогнози за тази година, пише Джулиан Гийгър за Oilprice. 

През декември 2018 г. споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за съкращаване на добива прехвърли своята втора година; САЩ наложиха санкции на Иран четири месеца по-рано; средната цена на сорт Брент за барел през декември достигна 56,50 долара в сравнение с 65,20 долара, регистрирани през ноември. Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) достигна средна цена от 49 долара за барел през декември 2018 г. ОПЕК се споразумя за ново свиване на добива за 2019 г.

Oilprice представя някои от най-добрите и най-лошите прогнози на 2019 г., които взимат под внимание посочените по-горе събития.

Световната банка

Световната банка беше една от първите институции, които представиха своите прогнози за настоящата година в края на 2018 г.

От банката заявиха, че най-важният фактор за 2019 г. ще бъде ОПЕК и, по-специално, липсата на резервен производствен капацитет сред нейните членки. Очакваше се заради това да има ограничен набор от буфери при възникване на евентуална ситуация на недостиг на доставки на петролните пазари, което „повишава вероятността от скокове на петролните цени през 2019 г."

Въпреки че Световната банка призна, че в момента съветът се намира в положение на свръхпредлагане, тази тенденция много бързо може да се преобърне. През първия месец на тази година банката предостави консервативна прогноза, че сорт Брент ще достигне средна цена от 67 долара за барел за 2019 г., което е с около 2 долара по-малко от прогнозираната му цена от юни 2018 г.

Каква е действителността? Освен безпочвените притеснения за липата на производствен капацитет на ОПЕК, оказва се, че прогнозите на Световната банка са малко завишени. Средната цена на петрола сорт Брент през първото тримесечие на 2019 г. беше 63,30 долара за барел; през второто достигна 68,30 долара за барел, а през третото – 61,90 долара за барел. Средната ѝ стойност през ноември беше 62,70 долара за барел.

Citi

Прогнозата на американската банка за 2019 г., която също беше направена през декември миналата година, изглеждаше по-солидна. Citi прогнозира средната цена на Брент за 2019 г. да бъде 60 долара за барел. Кредиторът също така предвиждаше волатилен пазар с основни двигатели в лицето на САЩ, Русия и Саудитска Арабия – най-големите петролни производители в света, чиито гледни точки относно цените на суровината значително се разминават.

Банката също така очакваше, че производството на петрол в САЩ ще продължи да компенсира свиването на добива от ОПЕК - прогноза, която се оказа доста близко до реалността. Американският добив нарастваа с 1,2 млн. барела на ден през тази година, което покри количествата, редуцирани от картела.

В крайна сметка очакванията на Citi не се оказаха ужасни. Сортът Брент се търгуваше през годината основно в диапазона 55-65 долара за барел – широк ценови диапазон от 10 долара.

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
А каква прогноза да направим за 2020 год., спрямо сегашните нива от 66 $ за Brent, моите очаквания са да слезне под 50 $, ако се сбъднат очакванията за общото макроикономическо развитие на света 2020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още