IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за почасова ставка от 15 долара и малкия бизнес

Ново проучване показва как повишаването на минималната заплата в САЩ вреди на дребните компании

17:24 | 22.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ето още един залп в дебата относно „Борбата за 15 долара почасова ставка“: С увеличението на федералната минимална заплата в периода 1989-2013 г. малките фирми в засегнатите щати са страдали заради „по-ограничен банков кредит, повече просрочени заеми, по-малка заетост, по-ниска степен на навлизане в бизнеса и по-висока на излизане", пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Това е според проучване, проведено наскоро от Националното бюро за икономически изследвания. Анализът на трима професори от Технологичния институт на Джорджия се опира на факта, че много щати - вече повече от половината - определят собствените си минимални заплати на по-високо ниво от федералната. Това осигурява естествено сравнение как се справят щатите, в които се прилага националният минимум, когато той се покачи?

Да започнем с данни за един милион заеми, средно по около 100 000 долара, направени чрез администрацията за малък бизнес. При всяко увеличение на минималната заплата с 1 долар авторите оценяват, че сумата на заема намалява с 9% в засегнатите щати, а рискът от необслужване се вдига с 12%. Средният кредитен рейтинг за малките компании в тези щати показва „рязък спад“. Влизащите компании в бизнеса са се понижили с 4% през годината, в която минималната заплата нараства. Година по-късно излизащите от бизнеса фирми се увеличават с 5%.

Тези резултати, казват авторите, важат при различни статистически анализи, като например отчитането на местните икономически условия. Ефектите са по-силни в бизнеси като ресторанти и търговия на дребно, които разчитат на нискоквалифицирана работна ръка. По-сериозно засегнати са и по-малките компании. Накратко, авторите заключават: „Установяваме, че увеличението на федералната минимална заплата влошава финансовото здраве на малкия бизнес в засегнатите щати.“

Някои читатели вероятно си мислят, че не е нужна докторска степен, за да се разбере, че повишаването на цената на труда ще затрудни поддържането на малък, трудоемък бизнес. Нека не се забравя, че няма корекция на минималната заплата според регионалните разходи за живот – ставката важи както за Манхатън, така и за дълбоката провинция.

Много прогресисти все още настояват, че това е безплатен обяд, а повечето кандидати за президент от Демократическата партия подкрепят повишаването на минималната федерална заплата до 15 долара. Това включва така наречените умерени, като Ейми Клобушар и Майкъл Блумбърг. Те пренебрегват милионите малки предприятия, които се опитват да плащат заплати и да растат.

Според това проучване компаниите с по-малко от 10 служители представляват „над 70% от добавените и премахнатите работни места през 2018 г.“ Без значение какво казват политиците, потискането на този динамизъм вреди най-много на най-малкия бизнес и на най-ниско квалифицираните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още