IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата фаза на търговската сделка между САЩ и Китай е само временно примирие

Тръмп иска да покаже някаква победа преди президентските избори, а Китай се нуждае от време за ускоряване на вътрешното си преструктуриране

12:40 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има моменти, включително във въоръжен конфликт, когато противниците преценяват, че е в техен интерес да сключат примирие и да го представят на външния свят като стъпка към цялостен мир. И двете страни обаче знаят, че това ще бъде само прелюдия към по-нататъшно напрежение, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Това може би е най-добрият начин да се разгледа „първата фаза” на търговската сделка между Китай и Съединените щати. Не става въпрос обаче за това как пазарите на акции виждат ситуацията. Всъщност те калкулират сделката като едновременно подобряваща както непосредствените, така и дългосрочните икономически перспективи.

След продължителен процес на преговори американското и китайското правителство най-накрая постигнаха споразумение по доста тесен набор от въпроси. В очакване на допълнителна информация, борсовите пазари интерпретираха това като значително и незабавно деескалиране на търговското напрежение, в резултат на което някои индекси достигнаха рекордни нива.

Най-цитираната полза е премахването на краткосрочния риск от повишаване на митата, което е приветствано от голяма част от промишления сектор в САЩ. Това накара някои наблюдатели и пазарни стратези да очакват спиране на свиването в глобалното производство и по-големи бизнес инвестиции - най-изоставащите компоненти в растежа на глобалния БВП.

Колкото и желателно да е това, такъв благоприятен средносрочен резултат е малко вероятно да се осъществи по няколко причини.

Първо, сделката не разглежда по решителен начин дългогодишните оплаквания, които САЩ (и други държави) имат относно някои китайски търговски практики. Това е по същество компромисна сделка, която разменя по-голям китайски внос на стоки от САЩ срещу премахване на заплахата от увеличаване на нивото и обхвата на американските мита за китайски стоки на 15 декември.

Второ, сделката е твърде тясна, за да елиминира дълбоката и нарастваща двупартийна подкрепа в САЩ за твърда позиция срещу Китай, не само по отношение на икономическите цели, но и във връзка с националната сигурност и правата на човека.

Трето, налагането и потвърждаването на тази сделка далеч не е просто, като разкрива важна вътрешна уязвимост.

Четвърто, както президентът Доналд Тръмп, така и президентът Си Дзинпин изглежда не желаят изрично да поставят подписите си под споразумението, оставяйки на търговските представители да го подпишат.

И накрая, водещият елемент на процеса по икономическо отделяне - технологиите - продължава да подхранва напрежението, като през тази седмица Китай заплаши Германия заради Huawei.

Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ и Китай неправилно емитират (съответно) долар и юан.Заради банковата грешка, икономическият растеж в САЩ и Китай подсигурява за увеличени щети.Чрез търговско и друго противопоставяне, САЩ и Китай правят опит да реализират допълнителни ползи за спасение от катастрофална криза.При запазване на банковата грешка националният стопански крах е сигурна последица. САЩ или Китай ще изпревари другата държава с начало на криза.За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още