Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Системата бонус-малус – необходимата регулация

Въпросите около въвеждането на по-скъпа „Гражданска отговорност“ за нарушителите остават, но с приемането на спорната наредба могат да се спасят човешки животи

   1| 2| 3    
0
 
6
 
22
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не разбирам, защо тази процедура за налагане на наказания за нарушения на ЗДП се нарича "Бонус - малус".
"Бонус - малус" във вида, в който е прилагана по света, е система
за коригиране на застрахователната премия в зависимост от размера на
щетите, които е нанесъл застрахования и за които застрахователят е платил /или ще плаща/ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Тя по дефиниция няма нищо общо с нарушенията, които извършва водачът. За тава има други, административни
санкции. При нас са две - наказания по ЗАНН и отнемане на контролни точки. Това е трети вид наказание за едно и също нещо.
1
 
3
 
21
khao до: mrynmryn
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
в случая не съм ги корил за фирмите, въпреки че подхода разбира се че е грешен .... къде остана конкуренцията, къде остават алтернативните решения. Да не говорим че и практиката е показала че "нашите" фирми не вършат работата добре, въпреки че взимат двойно! ... Търговски регистър/НАП/МОН ... и много други дето не сме ги чували :)
почти всеки държавен сайт който съм отварял е некадърно и нескопосано направен... студент 1ви курс да бяха наели щеше да свърши по добра работа!

И да, трябва всичко да може онлайн, но не може! ... И причината е некадърноста и човешкия фактор, а не че технически Не може.
0
 
3
 
20
mrynmryn до: khao
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Tова че наемат "техни" фирми за поръчките, не означава, че подходът е грешен. За мен всичко трябва да има възможност, да се свърши онлайн - без чакане на опашки, без разходки до 50 офиса в една и съща сграда и от сорта. Дреме ми, че 5000 лелки, ще усетят какво е, да не си на държавна работа.

Аз от 3 години нямам представа къде ми е здравната книжка, но за да си извадя нова ме карат да ходя до на майната си (в друг град), при положение, че тая здравна книжка, не ми покрива и 10% от "ремонтите", които правя по мен. Защо изобщо ми е такава? Защо не може тя да е онлайн, където всеки лекар да пише какво е направил за този пациент. Страх ги е, че ще се точат по-малко пари ли? Ще намерят друг начин, няма от какво да се притесняват.
0
 
6
 
19
khao до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
идеята ми е че без контрол, квато и система да измислим ще се провали ... човешкия фактор ни цака нас ...
иначе и аз съм за тази система, но не и в тоя вид !

Сега се сетих и друго ... по спомени (без да съм 100% сигура) преди време четох че по статистика някъде около 50% от ПТП-тата са поради "несъобразена скорост", което в превод значи лош път/обратен вираж/падащи лампи от тунели/хлъзгав и евтин асфалт и тнт предпоставки за ПТП извъм контрола на водача, но в контрола и компетенцията на съответните държавни органи.... как това ще бъде отразено в бонус-малус ? Щото лесно се клъве на сълзливата тема с окървавения и повръщаш изстрадал катаджия :) ... може да съм леко циничен, но си си представих как си бърше повръщаното и кръвта с пачките от предишната вечер!
Та питането ми е Ще има ли малус-фалос за тиквата/АПИ и другите чантаджии когато ПТП-то е заради горната събирателна причина обрисуваща тяхната безотговорност ?
0
 
7
 
18
khao до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
може би защото всички сме патили от тях, а ти си имал някакъв късмет ... и аз имам познат, знаеш ли ква къща си построи със заплата от 700-800 лева :)

Да не говорим че от около година и нещо офиса ни е до едно от доста натоварените софийски кръстовища където има катаджийска вишка, за последната година се нагледах на нарушения които минават безнаказано и поне 10тина от тях бяха извършени от патрулки ... това да направиш ляв завой от дясната лента през 3 други ленти на червено е безценно ! и това само патрулки.
2
 
2
 
17
zelka007 до: khao
преди 9 месеца
не знам защо се говори за катаджии безделници , карам от 20-на години и имам по нашите пътища около половин милион навъртяни ... 2 или 3 пъти са ме спирали без провинение , за проверка на документи и документи за превозваната стока , а и веднъж по празниците ме спираха за алкохол рутинна проверка - аз по принцип не пия , та ми е лесно . във всички останали случаи са ме спирали за каквото се сетиш - превишена скорост , минаване на червено , обратен завой на непозволено място ... все за абсолютно заслужени геройства ...

имам далечен познат , катаджия магистрална полиция , изкара 3 или 4 години и се премести на друга служба - жена му разправяше , че има сутрини , като се върне от работа с кръв по дрехите първо влиза да повръща в тоалетната и после ляга да спи ...

значи , ако ги няма кондукторите по пътя , ще настане баш анархия по пътя ... :))) ... системата с наказанията се дъни на друго ниво ... не при тях ...
1
 
6
 
16
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Картинката се изясни! Застрахователите са отишли при ченгетата и са казали: искате ли нашта застраховка да дисциплинира водачите и да ви вършиме работата - развързвате ни ръцете да дерем по 10 кожи.
АЗ ТВЪРДЪ И ТВЪРДЪ също така, че бонус-малоса е един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРАБЕЖИ извършвани в номата историа на България. И навсекъде се фалим, че немам окла. А след ГО се изправя и пекета к екостикерите......административната мафиа никога не спи.
КАК СПОРЕД МЕНЕ ТРЕБВА ДА Е, ЗА ДА Е ПРЕАТНО И СТРАВЕДЛИВО: 1-ВИ януари плащаш ГО за една година. Искат ти 300 лева, примерно. На следващия 1-ви януари, отиваш пак и застрахователъ ГЛЕДА: НЕМА СЪБИТИА, НЕ СМЕ ИЗПЛАТИЛИ ЩЕТИ - ТАЗГОДИШНАТА НИ ВЕНЕТКА СТРУВА 400, А ТИ ПРАТИ САМО 200 или 50% от цената, щот си примерен към застрахователа. дали имаш глоби, актове, дала за убийство на пата, това тех не требва да ги интересува. Тоз, дето има настъпили събитиа, требва да плаща повече, но тавана да е 600 лева макс. Щом има 50% отстъпка, максималното натоварване при провинения требва също да ти е 50%.
ЛЕКО,ЛЕСНО,ПРЕГЛЕДНО И ГЕНИАЛНО. ШЕ СЕ ВЪЗПРЕЕМЕ.
СЕГАШНИТЕ ВЪРТЕЛИ СА НАГЪЛ ГРПАБЕЖ И ТРЕБВА ДА СЕ КОНТРААТАКУВА ПО ДВА НАЧИНА: ЛИПСА НА АФТОМОБИЛ И ИЗБЕГВАНЕ НА ГАВРАТА ИЛИ 7-62 ЗА рекетьорите.
2
 
7
 
15
khao до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
не мисля че с административни мерки могат да свършат работата на безделниците от КАТ .... поне от това което прочетох горе въвеждането и ще доведе до по голяма корупция и джегитлък .... ще почне да си струва риска да бягаш от местопроизшествието!
Ако това е целта ... ще успеят!
11
 
4
 
14
zelka007 до: Shadow1
преди 9 месеца
разбира се , че е закъсняла ... по белият свет работи от 100 години у нас не може :)))
1
 
9
 
13
khao до: mrynmryn
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
тоест ти предлагашполицията да си свърши работата .... оптимист си ти ! :):)
нали всички тия гимнастики като ГО, болничмните, касоваи апарати с по 100 бележки към 100 администрации ги измислят точно заради некадърноста си ... кажи една автоматизация правена по правителството последните 20 години която да е сработила от раз или навреме ?