IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До затварянето на икономическата пропаст между половете остават... 250 години

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени от автоматизацията

15:22 | 17.12.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако сте жена, която се чуди колко дълго ще трябва да чака докато получи равни икономически възможности със своите колеги от мъжки пол, то отговорът е повече от два века и половина. Това е поне нужното време според Световния икономически форум (WEF).

Ще са необходими 257 години за затварянето на икономическата пропаст между половете, посочват от WEF. Това е значително увеличение на срока спрямо прогнозираните 202 години през 2018 г.

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени най-силно от автоматизацията, като търговията на дребно например. В същото време недостатъчно от тях са ангажирани с професии, където растежът на заплатите е по-голям, посочват от форума.

В същото време има значително неравенство при почни всички от най- бързо разрастващите се професионални сектори на бъдещето – по-малко дами работят в облачните изчисления, инженерството, събирането на данни и разработването на изкуствен интелект, както и при разработването на продукти.

„За да постигнем равенство през следващото десетилетие вместо през следващите два века, то ние ще трябва да мобилизираме ресурс, да фокусираме вниманието на лидерите и да се ангажираме с цели“, посочва Саадиа Захиди, ръководител на WEF Centre for the New Economy and Society.

От своя страна от форума се ангажират с това най-малко да удвоят настоящия процент дами участнички в годишната конференция в Давос до 2030 г.

Въпреки отразяването на отрицателната тенденция в доклада на WEF все пак има и положителни сигнали: пропастта между половете в глобален план – включваща здравеопазване, образование и политика, освен икономиката, се е подобрила благодарение до голяма степен на по-големия брой жени в политиката. Въпреки това прогнозата за затварянето й е след почти 100 години.

Въпреки всичко от WEF дават някои поводи за надежда за по-бърз напредък. В много държави освен повечето дами в политиката се наблюдава и по-голям брой жени на високопоставени длъжности. Така например във вторник в Кувейт постя на финансов министър пое Мариам ал Акийл, която е първата жена на тази длъжност в Персийския залив изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 0
FIPI
преди 4 години
Мацко полицайката взима колкото и полицая, пожарникарката взима колкото пожарникаря.Реално погледнато половината жени са ми като страхливи манияци..плетат се интриги и се пускат сълзички, уговорки и планове зад гърба на мъжете им и т.н.За това пък че мъжете не си гледат децата искам да ти кажа че ако нямах дете нямаше да гледам и жена си..Тя използва детето ни за да е в позиции и да има някви права всички сме наясно с това, единия пол го осъзнава рационално, другия си го има по рождение и е на подсъзнателно ниво.В призмата на социалните норми вече жените имат много повече права от мъжете.Дори си използват политическите връзки за да си осигурят още повече.При развод..Реалността доста често е (женката я засърбяла че мъжа и много бачка и не я е чесал 1 седмица и идва при мене да я начеша...)Мъжа е виновен и губи половината си натрупан актив , плаща издръжка, защото е разбрал че жена му се пере с мене и си крие пари от него че да може да си хване такси за вкъщи и да се прибере.Вдига скандал тя вече уредила всичко и ми пише че се е развела вече..Да мацко секса беше супер ама аз си имам семейство и си стоя с него.А тя си заебава кочинката от раз.След това следват драми и филми и се изкарва клетата домакиня изгонена от агресивния си мъж, който си заебал семейството.(Само дето клетата домакиня като и наближи овулацията и забравя семейства забравя работа забравя кариера вижда самооо...Х.Я МИ).Така че работите са така аз съм си самодостатъчен по принцип, съгласен съм жена да ме допълва в живота ми..но само да реши че може и да не се държи както трябва изхвърча.Тук не става въпрос че неможе да има мнение или собствени цели.Става въпрос че имам ли и малко съмнение за женски манипулации аз режа отношенията..Така съм и в търговията.. няма как да работим и да се развиваме ако правим нещата зад гърба си.Също повечето семейства са така мъжа работи работа по специалност, работи в лоши условия, рискува повече..взима примерно 1200лв.Жената бачка от 9 до 4 нещо като магазинерка, писарка, чистачка и взима 600 700лв.. и кой да си пусне *** майчинство..мъжете ли? А вашия проблем реално е че заключвате слабички мъжленца, съсипвате ги твърде лесно, доскучават ви, и накрая ни кариера ни доставчик и оставате на 35 разведени.Вече поотпуснати с история из близките квартали и без никаква възможност да заключите нов качествен доставчик..За това ревете реално..Престанете вече че мъже дето да ви гледат няма да останат до 250 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
може да е такъв, но поне го познавам :)не е като твоя, неизвестен турски тираджия, минавал случайно през България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 4 години
*** е баща ти, че те е направил. Ако беше те изхвърлил на некоя тиквена шумка човешката цивилизация щеше да живее доста по добре без теб.. Хухавелник откачен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
georgi_shum
преди 4 години
... задължителна казарма за жените , и по желание за мъжете :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
евала на теб и приятелите ти за желанието да поемете тежестта на отглеждането и възпитанието----това се опитвам да ти обясня... гледането на дете НЕ Е тежест.... удоволствие е !даже мисля че е редно да ви измислим няква гадост като реванш, за това че ни отнемате това удоволствие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
Естествено,че жените и децата ще бъдат спасени първи (инстинкт за продължаване на вида) - те са по-нужни..мъже ще се родят отново от спасените/другите майки. Плаща ви се за риска - не, плаща се на работника/служител независимо от неговия пол - има жени полицаи, пожарникари и т.н. Относно примера за съседната стая и убиеца манияк? Да попитам убиец манияк ли е или убийца маниячка - тук пола има значение във връзка с темата "Кой пол е по-сконен да извършва действия, застрашаващи нормалното съществуване на околните?" .... тема пряко свързана с излагането и поемането на риска...кой го създава и кой го поема (изключи пр.бедствия и инциденти с неодушевени предмети.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
средата е такава каквото ни е обществото, аз не гледам само обкръжението приятели,познати и колеги. За да сменя средата, трябва да сменя държавата - не, благодаря. От младото поколение с розовите очила съм - с надежда за по-добър живот в България.... евала на теб и приятелите ти за желанието да поемете тежестта на отглеждането и възпитанието на дете 0+. Лично аз се просълзявам от умиление всеки път щом видя баща да бута количка, да носи розовата чантичка с бебешката храна или по главата му да са накачени децата - трогателно,мило - ето на такива събития трябва да се дава гласност по медиите и хората ще останат с едно по-приятно усещане....а не поредната майка безработна и изоставена в момента в който е разбрала, че е бременна, че и детето и е с рядко заболяване (обичам да съм крайна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
Естествено,че ще го правят и "нормалните" хора. Първо, не сключват бракове, не се водят на семейни начала - кандидатстват за помощи и ги взимат. И защо не? При положение, че българката работи има едно дете и ако има възможност да се води самотна майка, за да докара някой лев към бюджета - добре дошло! По-добре една майка българка на 1 дете да взима помощи, отколкото една икономически неактивна жена от ромски произход да взима помощи за 5 деца, които нито стъпват в училище, нито имат амбиция да са пълноправни членове на обществото/нищо лошо към децата - не са избрали къде да се родят/. Ние данъците си ги плащаме...въпроса е къде е редно да отиват тези помощи. За минусите не ми дреме...който не може да приема чуждо мнение без да се замисли дори релевантно ли е или не има ограничен мироглед. Цъка минуса ама не изказва мнение - да си цъка, не ми пречи - с мълчание,лайк и дислайк нещата не се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
само извратеняк може да гледа на децата като пасив/актив .... тъъъпчо, те са смисъла на живота !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
познавам само един мъж, който е карал бащинство на място---пак ти казвам, не е лошо да си смениш средата... от моите приятели всичките искаха, но жените не им дадоха, защото предпочитаха те (жените) да си почиват, а не мъжете им! аз също исках, но жената каза че няма да стане, тя да работи, а аз да почивам една година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още