IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в американските суровинни запаси смъкна цените на петрола*

Въпреки това цените остават високи, подкрепяни от оптимизма за търсенето на суровината догодина

09:11 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, след като оповестени от индустрията на САЩ данни показаха изненадващо нарастване на суровинните запаси на страната. Въпреки това надеждите за по-силно търсене през следващата година все още поддържат цените на суровината високи, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 42 цента или 0,62% до ниво от 65,68 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 60,46 долара за барел, което е понижение от 48 цента или 0,79%.

Търговската сделка между САЩ и Китай от първа фаза, обявена миналата седмица, спомогна да се премахне известна част от натиска върху петролния пазар, възникнал поради тревогите за икономическото въздействие на продължителния спор между двата най-големи потребителя на „черно злато" в света.

„Инвеститорите преминаха през еуфорията и облекчението, причинени от търговската сделка и сега се концентрират върху основната промяна в търсенето, която би могла да ускори темпа на балансиране на петролния пазар през първото тримесечие на 2020 г.“, каза Стивън Инес, пазарен стратег в AxiTrader.

По данни на Американския петролен институт суровинните запаси на САЩ са се увеличили с 4,7 милиона барела през седмицата, завършила на 13-и декември, до 452 милиона барела. В сравнение с това анализаторите очакваха спад от 1,3 милиона барела.

Данните за седмичното ниво на запасите на американската Администрация за енергийна информация ще бъдат оповестени в 17:30 ч. българско време в сряда.

Междувременно по-големите съкращения на производството от страна на ОПЕК+ продължават да поддържат благоприятните настроения у търговците на суровината и предотвратяват по-голям спад в цените.

На стоковите пазари цената на златото бележи ръст от 0,07% до ниво от 1481,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:08 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още