IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разполагат с ограничени възможности за санкциониране на „Северен поток 2“

Според запознати мерките са закъснели и вече няма да окажет ефект върху проекта, който е почти завършен

10:38 | 18.12.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ разполагат с ограничени възможности да окажат въздействие върху завършването на проекта „Северен поток 2“ между Русия и Германия. Това посочват двама високопоставени представители на администрацията във Вашингтон пред Bloomberg, подчертавайки провала на дългогодишните усилия да се възпрепятства осъществяването му.

Според един от представителите, пожелали анонимност, газопроводът е почти завършен и санкциите срещу него, които бяха приети във вторник като част от законопроекта за отбраната, идват твърде късно, за да имат какъвто и да е било ефект. Според него американските власти ще се опитат да наложат мерки срещу други руски енергийни проекти.

Признанието е отстъпление от един от ключовите приоритети за администрацията на Тръмп и подчертава устойчивостта на европейскиет съюзници на Вашингтон, като Германия например, срещу опитите за оказване на натиск от страна на САЩ. Това също така показва и затрудненията на Вашингтон в опитите да окаже възпиращо влияние на Русия по редица въпроси – от енергийните й интереси до предполагаемата намеса на изборите в Украйна.

Администрацията във Вашингтон се надява, че ще успее да съсредоточи още повече вниманието си върху Русия, след като заместник-държавният секретар Джон Съливан, който бе назначен за посланик в страната миналата седмица, поеме поста си следващия месец. Той е овакантен от октомври насам, когато бившият посланик Джон Хънтсман се оттегли, а отношенията между двете сили продължават да се влошават.

„Северен поток 2“ канализира пари към Русия „по начини, които подкопават европейската национална сигурност“.

По време на посещение в Полша през февруари държавният секретар Майкъл Помпейо заяви, че „Северен поток 2“ канализира пари към Русия „по начини, които подкопават европейската национална сигурност“.

Германия обаче успява да отблъсне опитите на САЩ за намеса. „Европейската енергийна политика трябва да бъде решавана в Европа, а не в САЩ“, посочи външният министър Хайко Маас в изявление от 12 декември. „Ние категорично отхвърляме външна намеса и санкции с извънтериториален ефект“, посочи той.

Американският президент Доналд Тръмп даде да се разбере, че възнамерява да подпише закона, включващ санкциите срещу „Северен поток 2“. Във вторник Сенатът на САЩ гласува налагането на санкции, след като те минаха като част от законопроекта за отбрана и през Камарата на представителите.

Мерките са насочени срещу плавателни съдове, които полагат тръби, както и ръководители на компаниите, свързани с тях. Те могат да станат обект на визови забрани или трансакции, свързани с имуществото им в САЩ, да бъдат блокирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
От ниската цена крайния губещ си ти, но няма да се впрягам да ти обясня защо е така :) Когато направиш първия милион сам ще разбереш :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
САЩ нямат долари за губене. Северен поток 2 ако не получи дерогация, никога няма да излезе на печалба. Едни пари на вятъра като Силата на Сибир, които все пак някой прибира. Виж кой, според руските анализатори : " Еще в 2017 году министр энергетики (Александр Новак прим.ред), выступая в Госдуме, сказал, что это не коммерческий проект. То есть он не окупится вообще никогда. Понятно? У меня есть расчеты Газпрома, которые показывают, что этот проект не окупится и до 2048 года. Там просто во всех графиках стоит не окупается по чистому дисконтированному доходу. То есть это не окупаемый проект. У него две цели. Первая цель это, конечно, надувать щеки и говорить, что мы открыли еще один экспортный маршрут для газа в сторону Азии. Это первое. И второе дать заработать тому, кто его строит, то есть подрядчикам. Ну а других заданий к нему я не вижу."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Прав си, щом казваш, но зад този "гнъсен политически рекет" не стои ли твоят любим Тръмп? Или пак демократите са ти виновни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Некоректно е да сравняваш Холандия с България или която и да е държава от Източна Европа. Преди десетина години известен икономист отказа да заемем министър-председателското място, а сегашния ходел на работа с колело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Впрочем гнъсният политически рекет, към който прибягват САЩ, най-добре доказва, че аз: прав. Ако САЩ наистина можеха да предложат по-ниска цена от Газпром - защо не оставиха руснаците да се набутат с 10 МБ, а после да ги ударят с чисто пазарни механизми? Защо им трябваше да се излагат пред целия свят и да си развалят отношенията с Германия? - Ами защото НЕ МОГАТ да се борят срещу Газпром с пазарни средства, НЕ МОГАТ да предложат конкурентна цена !!! Дори сега им е ного трудно, а когато Русия заобиколи крадливата украйна, ще бъде вече съвсем невъзможно. Колко трябва да са кyхи вашите тимберици, за да не проумеят нещо толкова елементарно и самоочевидно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
"Гений" - ти явно нямаш на идея колко струва LNG само като РАЗХОДИ - само фабриката за втечняване струва колкото газопровод от мащабът на Северен поток !!! После - енергийният разход за самото втечняване (за енергия се ползва част от самият газ), после за приемни терминали, после за повторно вгазяване (на част от), после за танкерен флот - и то голям - поради отдалечеността на Европа... то "шистаците" без пари да добиват, пак не могат да се бият с Газпром, ще трябва да ПЛАЩАТ на Европа да им ползва природния газ... а тогава защо те сами не си го ползват? Много ме забавлявате как скачате всички и се правите на разбирачи... ама май от писалите тука само аз заставам зад моето мнение с ПАРИТЕ СИ - а вие сте най-обикновени кибици !!! 3 - извинявай, че ще те разочарован, но голяма част от учениците ми са на много по-високо ниво от тебе - и интелектуално, и като икономическа грамотност... което впрочем - имайки предвид жалкото ти ниво на нископлатен ***, не е дори кой знае какъв комплимент за тях.Дори и сега - лятото - американският газ го продаваха на ЗАГУБА - и с половин уста си го признаха - а Газпром въпреки ниските цени, запази прилично ниво на печалба.... ама то трябва и да четете, не само да лаете. А когато Газпром поне отчасти се спаси от рекетът на украйна, може да свали цената с 10% и повече дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
чул те Господ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Докато водородът стане значим (намирам го за по-перспективен от другото), хидроинженерът ще е ритнал камбаната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
импе , а нямаше ли да е по-лесно да включат една хамериканска компания за цвят с 1,6 или 1,8% например ... и сега цялата тази врява щеше да липсва :))) ... и ти щеше да спиш спокойно заради дивидента и да не рипаш под всяка новина за великата газова компания ... видя ли ги холандците какво са сътворили с "кървави пари от данъците в/у горивата" :))) ...https://***.energycentral.com/c/ec/hydrogen-northern-netherlands-leads-europe-and-worldимат построен електролизер , бълва водород , зареждат мрежата , построили са водородни станции , даже са пуснали вече и автобуси с водородни клетки - автомобили си имат от няколко години . немат си работа , хората газопровод са им построили , те вятър работа и водород ... :)))следи изкъсо този бизнес , хидроинженера на държавата е почетен председател на водородното общество в БГ ... няма случайни неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Дpeме ми как ще стане, но идеята на импа ми харесва. А след това САЩ да предложат още по-ниска цена, руснаците пак да свалят надолу и т.н. Печели Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още