IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разполагат с ограничени възможности за санкциониране на „Северен поток 2“

Според запознати мерките са закъснели и вече няма да окажет ефект върху проекта, който е почти завършен

10:38 | 18.12.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ разполагат с ограничени възможности да окажат въздействие върху завършването на проекта „Северен поток 2“ между Русия и Германия. Това посочват двама високопоставени представители на администрацията във Вашингтон пред Bloomberg, подчертавайки провала на дългогодишните усилия да се възпрепятства осъществяването му.

Според един от представителите, пожелали анонимност, газопроводът е почти завършен и санкциите срещу него, които бяха приети във вторник като част от законопроекта за отбраната, идват твърде късно, за да имат какъвто и да е било ефект. Според него американските власти ще се опитат да наложат мерки срещу други руски енергийни проекти.

Признанието е отстъпление от един от ключовите приоритети за администрацията на Тръмп и подчертава устойчивостта на европейскиет съюзници на Вашингтон, като Германия например, срещу опитите за оказване на натиск от страна на САЩ. Това също така показва и затрудненията на Вашингтон в опитите да окаже възпиращо влияние на Русия по редица въпроси – от енергийните й интереси до предполагаемата намеса на изборите в Украйна.

Администрацията във Вашингтон се надява, че ще успее да съсредоточи още повече вниманието си върху Русия, след като заместник-държавният секретар Джон Съливан, който бе назначен за посланик в страната миналата седмица, поеме поста си следващия месец. Той е овакантен от октомври насам, когато бившият посланик Джон Хънтсман се оттегли, а отношенията между двете сили продължават да се влошават.

„Северен поток 2“ канализира пари към Русия „по начини, които подкопават европейската национална сигурност“.

По време на посещение в Полша през февруари държавният секретар Майкъл Помпейо заяви, че „Северен поток 2“ канализира пари към Русия „по начини, които подкопават европейската национална сигурност“.

Германия обаче успява да отблъсне опитите на САЩ за намеса. „Европейската енергийна политика трябва да бъде решавана в Европа, а не в САЩ“, посочи външният министър Хайко Маас в изявление от 12 декември. „Ние категорично отхвърляме външна намеса и санкции с извънтериториален ефект“, посочи той.

Американският президент Доналд Тръмп даде да се разбере, че възнамерява да подпише закона, включващ санкциите срещу „Северен поток 2“. Във вторник Сенатът на САЩ гласува налагането на санкции, след като те минаха като част от законопроекта за отбрана и през Камарата на представителите.

Мерките са насочени срещу плавателни съдове, които полагат тръби, както и ръководители на компаниите, свързани с тях. Те могат да станат обект на визови забрани или трансакции, свързани с имуществото им в САЩ, да бъдат блокирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 4 години
изпуснал си кавичките на гений ! ... и така цялато ти изречение губи смисъл :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 19
khao
преди 4 години
вече да, ако рижия тъъъпанар не се беше дървил на европейксите си партньори можеше да е друго ... мислех си че Обама е слаб във външната политика, но тоя определено го надмина !Още един мандат и може да се сбъдне мечтата на нашите ***, въпреки че америка е силна и надали тоя кааапут ще е бутне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
Голям си специалист, всичко знаеш. Да не си даскал по геополитика? Заради такива като тебе българските ученици не могат да различат факт от мнение и са на дъното на всички класации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 21
BobyB
преди 4 години
И как ще стане това, гений? Шистаците могат да си позволят да продават на себестойност, дори и под, с цел завладяване на пазар, Газпром не може, защото цялата куха руска държава с милиони *** се храни от печалбата от нефт и газ. Ако някой ги натисне да продават и двете на себестойност, русия ще се срине по-бързо и от СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
САЩ ще постигнат само едно: ще ядосат Газпром, който ще ги изхвърли като мpъсен пapцал от европейския пазар. Не със санкции, рекет и репресии: просто ще предложи на клиентите такава цена, че сащанците да фалират, ако решат да ги конкурират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още