IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху богатството не намалява неравенството

Има твърде малко заможни и прекалено много бедни, за да сработи такъв налог

22:10 | 27.12.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият проблем с данъците върху богатството, които са в центъра на дискусиите за икономическата политика през тази година, не е толкова, че са трудни за събиране и потенциално благоприятстват изтичането на капитали. Проблемът е, че те не постигат заявената си цел да намалят неравенството, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Предложенията за данък върху богатството на кандидатите за президент на САЩ от Демократическата партия Елизабет Уорън и Бърни Сандърс са симптоми на подновен интерес към идеята да се облагат не само доходите, но и състоянието. Може би най-силният аргумент за тази идея бе даден тази година от френския икономист Тома Пикети в новата му книга „Капитал и идеология“. Той иска да използва конфискационно облагане, за да премахне трайната собственост. Дори американските прогресисти не стигат толкова далеч.

Европейският опит показва, че приходите от данъка върху богатството обикновено са разочароващо ниски: Такива данъци са пословични с трудното си администриране и събиране. Това е основната причина повечето страни, които са опитали данъчното облагане на богатството - две дузини през 1985 г. - да го изоставят (Франция е последният пример от 2017 г.) Четирите европейски държави, които все още облагат с данъци богатство - Швейцария, Испания, Норвегия и Белгия - не събират много приходи от това.

Швейцария постига най-високото ниво на приходи - 1,1% от БВП през 2018 г. Данъкът върху богатството там варира от 0,3% до 1% от нетното състояние и засяга средната класа, а не само заможните. Заради високото генериране на приходи Едуард Уулф от Нюйоркския университет избира швейцарския модел и го проектира в САЩ в току-що публикуван работен документ. 

Уулф използва сумата от 121 000 долара като праг на богатството за женените двойки, при който данъкът започва да се прилага. Това е около средната стойност на различните нива, съществуващи в швейцарски кантони, като поставия прогресивната данъчна ставка в диапазона от 0,05% до 0,3%.

При тези условия 44,3% от американските домакинства щяха да платят данъка през 2016 г., който би донесъл 189,3 милиарда долара - 1% от БВП за нея година и около 10,5% от общите приходи от федерални данъци. От политическа гледна точка данъкът би трябвало да бъде претеглен спрямо съпътстващия ефект от увеличаването на данъчната сметка за 15% от домакинствата в САЩ с над 500 долара. А самият данък всъщност се оказва доста неефективен за намаляване на неравенството. Коефициентът на Джини за неравенството в нетното състояние през 2016 г. би се понижил незначително - от 0,883 до 0,8828.

Това е пряко следствие от сравнително малкото приходи, които данъкът би генерирал: той просто не би дал на правителството много пари за преразпределение.

Уулф също е направил изчисления относно данъчното предложение на сенатора Елизабет Уорън, което има повече общо с експроприирането на богатите по модела на Пикети, отколкото с данъка върху богатството в швейцарски стил, който облага хората по равно, дори ако активите им са сравнително малки. От гледна точка на избирателите данъкът на Уорън би бил по-лесен за обосноваване, тъй като само 0,7% от американските домакинства ще го плащат. Освен това той би донесъл приблизително 60% повече приходи от швейцарския данък, или около 303 милиарда долара. Но коефициентът на Джини за неравенството едва би се понижил - до 0,8825.

Коефициентите на Джини за неравенството в доходите също не биха спаднали забележимо, както при швейцарския, така и при данъка на Уорън.

С други думи, оскубването на богатите не би направило много за намаляване на неравенството. Разпределението на събраните приходи би било твърде оскъдно. Въпреки статистически данни за концентрацията на богатството, които Пикети и съмишлениците му икономисти и политици разпространяват, нито само богатите, нито богатите плюс средната класа са достатъчно богати, за да субсидират всички, които са по-бедни, при каквато и да е схема на данък върху богатството, която е едва осъществима политически.

Причината европейските държави до голяма степен да се откажат от данъчното облагане на богатството е, че те използват силно прогресивни данъци върху дохода и високи данъци върху потреблението (минималният данък върху добавената стойност в Европейския съюз е 15%, като средният е почти 22%). Тези данъци са не само по-лесни за събиране: Те също така генерират по-големи приходи за правителствата, помагайки за контролиране на неравенството в доходите - нещо, което всяка европейска държава, която е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, прави по-добре от САЩ. Колкото и ефектни да са предложенията за данък върху богатството в Америка, те няма да бъдат ефективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Тук с много малки изключения важи правилото, че колкото по-високо стои човек в социалната йерархия, толкова и приносът му към обществото е по-голям. ----абсолютно манипулативно и невярно изказване :) Хората които са допринесли най много за човешкото общество не са стояли никъде в йерархията ти! Но пък най големите човешки катастрофи са дошли от там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
panther
преди 4 години
В САЩ 1% от домакинствата притежават 40% от цялото богатство на страната.Бедните 80% от домакинства - притежават 7%.Половината домакинства имат средно нетно богатство от $11К (в страна която претендира да е водещата демокрациия и икономическа сила на света и страната с най-добри възможности за всеки).Това са цифрите, кой както иска да си ги анализира.Аз само ще кажа моето мнение, че страна която си съсипва средната класа запада. А страните които се развиват, си подкрепят средната класа. Такава страна беше и САЩ, някъде то 1970-80 година. Лакомията на олигархията им и особено на финансовата олигархия ще им изяде главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
За да не усложнявам темата гледам да се въздържам от подобни квалификации. Мисълта ми е съвсем друга. Едрият капитал работи не само в полза на собствениците си, но и на обществото. Облагайки го прекомерно, ние намаляваме ползата от него и по-лошо - обръщаме го в бягство от държавата. Това няма как да подобри икономическата ситуация, от което най-много ще пострадат бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Апологети на паразитизма ли надушвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
А защо гледате само неравенството в доходите? Нека видим и какво е неравенството от гледна точка на приноса към обществото. Тук с много малки изключения важи правилото, че колкото по-високо стои човек в социалната йерархия, толкова и приносът му към обществото е по-голям. Най-бедните имат най-малък принос, всъщност никакъв, тъй като на тях трябва да се помага. Следва работническата класа, която допринася единствено с труда си. Над тях е средната класа, тя допринася с труд и инвестиции. Още по-високо са богатите, те допринасят не толкова с труд, но много повече с бизнеса и капиталите си, произвеждат продукт, осигуряват работни места. "Ултрабогатите", както някой ги нарече са на върха в социалната йерархия и логично, техният принос е най-висок. А сега да помислим какво се случва ако започнем да преразпределяме богатствата, вземайки от хората с най-висок принос и давайки ги на тези с най-нисък. Но, вече става късно, нека това да ви е за домашно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Изцяло грешна постановка. Данъците НЕ ЦЕЛЯТ промяна на неравенството, а осигуряване функционирането на държавната машина и други обществени системи и органи чрез финансиране. Данък НЕ СЕ ПЛАЩА ЗА НАКАЗВАНЕТОЗИ ИЛИ ОНЗИ, а, за да може да да тече кръв и управление, здравеопазване, образование, отбрана и т.н. Затова, намирам, че статията е манипулативна и далеч т здравия смисъл: След като държавата и обществото са позволили на единици до десетки души да турят ръка на огромен дялнот БВП и, т.к. дорибсуперлуксозно потребление от тях, не може да генерира по-висок нац.продукт ( и беден, и богат, се нуждаят от еднакво количество храна, дрехи и др.консумативи но, бедният няма откъде да задели допълнително просто, щото едва свързва двата края) справедливо е, облагодетелстваните, да заделят повече от придодите си, да може да,съществува това обществ.Иначе, в един момент, техните суперкомпании, мож и да произведат куп благини, които......КОИТО, БЕДНИТЕ -ЩОТО СА БЕДНИ ! -НЯМА ДА МОГАТ ДА КУПУВАТ. Говоря за това, че свръхнеравенството торпилира пазара по линия покупателна способност.Който ТОВА откаже да разбере, определено, е обратното на остър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Колко .......хора има на този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
Боян
преди 4 години
Човек толкова си ........ Ти изобщо не правиш разлика от средна класа и ултра богаташи. Едните напълно заслужено са си заработили парите, а другите които са ХИЛЯДИ ПЪТИ (да не казвам милиони) по-богати от тези със средни доходи по никакъв начин не са полезни на обществото те просто обират каймака, разбираш ли .......?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 11
vstoykov
преди 4 години
Според мен не трябва да се борим с неравенството като взимаме от богатите за да дадем на бедните. И изобщо борба с неравенството не трябва да се прави.Борба с бедността - да. С неравенството - не.Борбата с бедността също не трябва да бъде като се взима от богатите и се дава на бедните.Освен това плоският данък смятам, че не е справедлив, защото не е справедливо богатите да плащат по същата ставка, трябва да плащат по по-ниска ставка и да има таван на данъчната основа.Например тези с доход над 10 000 лева месечно предлагам да плащат вместо 10% данък - 5%. При доход над 100 000 лева месечно - горницата над 100 000 лева да не се облага с данък.Този, който плаща данък върху 100 000 лева получава ли от държавата услуги 100 пъти повече от този, който плаща данък върху 1000 лева? Не. Затова и данъците не трябва да са много по-големи на хората с по-високи доходи.Солидарността трябва да има таван, не може да е неограничена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
С последното ти мнение категорично не съм съгласен. Всеки човек има нужда от мотиватор, който го кара да работи, да расте професионално и да проявява предприемчивост. Този мотиватор е неравенството. Но ако обществото започне да наказва успелите и да поощрява неудачниците, или изобщо забрани частния бизнес, както беше през социализма, хората просто губят стимул за да се развиват. Единственото което им остава е да се стремят да изкарват колкото да преживяват с възможно най-малко усилия. Това не е устойчивост, а застой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още