IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спира промените в правилата за международни превози заради екология

Излишното движение на дизелови камиони по европейските пътища по Пакета Мобилност I е първият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС

13:57 | 18.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщи изданието "Политико", цитирано от БТА. Засега решението все още не е представено официално.

Причината ЕК да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица в среднощно закрито заседание, не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда.

Европейската комисия си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата, а новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища. Цитиран е заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, по чиито думи комисията ще успее да спре въвеждането на промените с приемането на ново решение навреме.

"Политико" отчита, че това е първият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС, а полза в случая имат противниците на промените – България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва.

Investor.bg припомня, че на последното заседание в Брюксел на Съвета на ЕС, формат Транспорт, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков предупреди, че празните курсове за прибиране на камионите в държавата по установяване на всеки четири седмици ще доведат до 3% увеличение на вредните емисии, дължащи се на международния товарен транспорт.

В изказването си той настоя да останат настрана идеологичните дискусии и да се помисли за реалистичен подход по Пакета Мобилност I, който няма да има отрицателни и вредни последици за правилното функциониране на единния вътрешен пазар и за националните икономики на държавите членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 4 години
Движението на ТИР-ове трябва да се ограничи, чрез 10_кратно повишаване на данъците и таксите, така че до 5 години напълно да изчезнат от пътищата. Далечни превози - само чрез ж.п. транспорт. Той трябва да се субсидира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още