IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на трето място в ЕС по годишен ръст на строителството през октомври

Спрямо септември произведената строителна продукция у нас задържа нивото си, сочат данни на Евростат

16:55 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на трето място в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през октомври, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Тя е нараснала с 3,1% спрямо същия период на миналата година, като преди България са само Румъния (+24%) и Унгария (+20,5%). На противоположния полюс са Полша, Словения, Белгия и Великобритания, където е отчетен спад на годишна основа от съответно 4,1%, 4% и по 2,6%.

През третото тримесечие произведената строителна продукция у нас се е увеличила с 4,8% спрямо същия период на миналата година, което поставя страната ни на седмо място в Евросъюза. Спрямо септември строителната продукция у нас е останала непроменена, като страната ни е една от малкото в съюза, които не отчитат спад на месечна основа. Строителство Строителство

Ръстът на строителната продукция у нас през октомври е бил стимулиран основно от сградното строителство. Данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани по-рано този месец, показаха, че то е нараснало със 7,9% спрямо същия период на миналата година, докато гражданското и инженерното строителство се е повишило с 3% на годишна основа. 

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция на месечна основа е отчетен в Полша с 5,7%, следвана от Румъния с 3,4% и Германия с 2,8%. Най-голям ръст спрямо септември е регистриран в Словения с 5,1%, следвана от Швеция с 4,1% и Унгария с 3,2%.

През октомври строителният сектор в еврозоната е отбелязал спад от 1%, а в ЕС – от 1,2%, сочат сезонно изгладените данни на Евростат. Както в ЕС, така и в еврозоната основен принос за понижението има забавянето на темповете в гражданското и инженерното строителство. На годишна основа строителната продукция в еврозоната е нараснала с 0,3%, а в ЕС като цяло е намаляла с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още