IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директори в „Сирма“ са се възползвали от бързи репо-сделки за 2,58 млн. лв.

Георги Маринов и Атанас Киряков са ползвали финансиране за 12 дни, което е бързо и лесно за осигуряване

10:38 | 19.12.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бързо, евтино и лесно за осигуряване финансиране за кратък период от време. От това са се възползвали двама директори в „Сирма груп холдинг“ АД чрез бързи репо-сделки за 2,58 млн. лв. за 12 дни: от 6 декември до 18 декември 2019 г., научи Investor.bg.

На 6-и декември Георги Маринов и Атанас Киряков са заложили общо 8 113 881 акции на „Сирма груп холдинг“ АД срещу между 0,311 лв. и 0,337 лв. за всяка. Финансирането е осигурено от ИП „Карол“ АД, което реално става купувач на тези акции на около 50% от пазарната цена, със задължението да ги продаде обратно на двамата директори.

Съответно разликата до пазарната цена (между 0,33 лв. и около 0,63 лв.) се явява обезпечение (гаранция) за ИП „Карол“ АД. Ако финансиращата институция се чувства несигурна в ликвидността на предложените акции, може да поиска и по-голямо обезпечение, например 75%. Тогава за акция с пазарна цена 1 лв. продавачът ще бъде финансиран с 0,25 лв. и горницата от 0,75 лв. ще е гаранция.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

За какво са използвани тези 2,58 млн. лв. за срок от 12 дни не става ясно. От „Сирма груп холдинг“ АД оставиха без отговори въпросите на Investor.bg по темата, включително и въпроса дали парите са използвани за лични цели на директорите, или за цели на дружеството.

Голямата гаранция и ликвидността на актива, както и фактът, че обезпечението е на името на кредитора, дават възможност такива сделки да стават много бързо, включително за минути – много по-бързо от банково или друго небанково финансиране.

Текущо лихвите на репо-пазара са около 8%, като редица спекуланти често ги използват за инвестиционни цели или за покриване на текущи нужди.

Именно репо-сделките с акции са една от хубавите страни на това да си публично дружество и очевидно директорите в „Сирма груп холдинг“ АД са се възползваха от нея.

 

 


 

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
retro_69
преди 4 години
Заглавието е леко подвеждащо."Директори в Сирма са се възползвали от бързи репо-сделки за 2,58 млн. лв."Не директори на "Сирма",което e съвсем различно дружество,а директорите на "Сирма груп холдинг"...Вярно е ,че в текста на статията това е уточнено,но въпреки това е редноq сериозна икономическа медия ,като Инвестор,да е максимално точна и конкретна...В противен случай има опасност да се доближи до "жълта преса" със заглавия от типа На Кали й го правят, Галена го въртяла добре, на Гергана й е трудно, последвано от предателски дребен шрифт: Агнешкото печено не е за пишман домакини чалгарки.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още